Taberî Tefsiri'nde kıssalar
Stories in Taberî's Tafsir
  1. Tez No: 830309
  2. Yazar: HASAN ÖZAYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ÖZÜÇALİŞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Tefsir, Taberî, Câmiʿu'l-Beyân an Te‟vîli Âyi'l- Kur'ân, Kıssa, The Qur‟an, Tafsir, Taberî, Câmiʿu‟l-Beyân an Te‟vîli Âyi‟l-Kur‟ân, Story
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kur'an-ı Kerim, insanlara faydalı olan şeyi anlatır. Kur'an-ı Kerim'in yaklaşık olarak dörtte birini oluşturan kıssalar da; insanlara iyi olanı gösterip, kötü olandan sakındırma görevi görür. Kıssalar, insanları tapınılacak, ibadet edilecek ve sığınılacak tek varlığın Allah olduğunu bildirir. Şirke bulaşılmamalı gerektiğini öğretir bizlere. Bununla birlikte ahlaki ilkelere kayıtsız şartsız uyulması gerektiği, vaktiyle uymayanların ibretlik sonları örnek olarak bize hatırlatılır. Kur'an-ı Kerim'deki bütün kıssalar hikmet doludur. Bu çalışmamızda hemen hemen tüm ilimlere vakıf olmuş kıymetli bir din âlimi olan İbn Cerir et-Tâberi'nin hayatıyla başlayıp, ele aldığımız Kur'an-ı Kerim kıssalarına onun gözüyle ve nakilleriyle bakmaya çalışıldı. Bazı âyet tefsirlerinden yine ün salmış kıymetli müfessirlerden yararlanmaya çalışıldı. Hz. Âdem ve Ulu'l-Azm peygamberlerin kıssalarına ana hatlarıyla değinildi. Çalışmamızda işlediğimiz Hz. Âdem kıssası ve çocukları Habil ile Kabil kıssası, Ulu'l-Azm peygamberlerden; Hz. Nuh kıssası, Hz. İbrahim kıssası, Hz. Musa kıssası, Hz. İsa kıssası ve Hz. Muhammed'in (s.a.v) kıssası; Allah'ın en çok sevdiği kulların yani peygamberlerin dahi ağır imtihanlardan geçtiğini gördük. Yine bu imtihanlara Yüce Allah'a dayanarak ve güvenerek üstesinden geldiklerine şahit olduk.
Özet (Çeviri)
The Holy Quran tells what is beneficial for people. The stories that make up about a quarter of the Qur'an are; it serves to show people what is good and to avoid what is bad. The stories inform people that the only being to be worshiped, worshiped and taken shelter in is Allah. It teaches us not to get involved in shirk. However, we are reminded as an example that moral principles must be followed unconditionally, and the exemplary ends of those who do not comply. All the worships and moral principles in the Qur'an will continue to be valid until the Day of Judgment. Likewise, people will be educated until the Day of Judgment, thanks to the Qur'an. It cannot be prevented and will always keep its agenda. All the stories in the Quran are full of wisdom. In this study, we tried to look at the stories of the Qur'an, which we have discussed, starting with the life of Ibn Jarir et- Tabari, a valuable religious scholar who has knowledge of almost all sciences, through his eyes and transmissions. It has been tried to benefit from some of the verse interpretations and valuable commentators who are also famous. Hz. The stories of the prophets Adam and Ulu'l-Azm were mentioned with their main lines. In our work, Hz. The story of Adam and his children, Abel and Cain, is one of the prophets of Ulu'l-Azm; Hz. Noah's story, Hz. The story of Abraham, Hz. The story of Moses, Hz. The story of Jesus and St. The story of Muhammad (pbuh); We saw that even the most beloved servants of Allah, namely the prophets, went through severe tests. Again, we witnessed that they overcame these tests by relying and trusting in Almighty Allah.