Kehf suresi ekseninde taberî tefsirinde İsrailiyat
In the centerline of Kehf surah Israiliyyat in taberi interpretation
- Tez No: 472138
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN PAZARBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerim, Taberî, İsrailiyyat, Kıssa, Ashab-ı Kehf, Hz.Musa-Hızır ve Zulkarneyn, The Holy Kur'an, Taber'î, İsrâiliyyat, Story, (Seven Sleepers) Ashab-ı Kehf, Prophet Moses-Khidr and Zulkarneyn
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
“Kehf Suresi Ekseninde Taberî Tefsirinde İsrailiyyat”adlı araştırmamızda israiliyyat kaynaklı haberlere hangi amaçla, ne kadar yer verildiği ve bu haberlere yer verilirken bir değerlendirme süzgecinden geçirilip geçirilmediği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bizim bu çalışmayı yapmaktaki amacımız, Camiu'l-Beyan'da bu sure bağlamında İsrailî rivayetlere ne denli yer verildiğini tespit etmek ve yazarın bu konudaki düşüncelerini ortaya koymak olacaktır. Çalışmamız, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Taberî'nin hayatı ele alınmış ve İsrailiyyat konularına yer verilmiştir. İsrailiyyat'ın İslami kültürdeki yeri bu bölümde incelenmiştir. İkinci bölümde, Kehf suresi ekseninde başta Ashab-ı Kehf olmak üzere Hz. Musa-Hızır ve Zulkarneyn kıssalarını ele alan ayetler incelenmiştir. Sonuç bölümünde, çalışmamızın genel bir değerlendirmesi yapılmış ve ulaştığımız kanaatler ortaya konulmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study called“Israiliyyat in Taberi Interpretation in the centerline of Kehf Surah”, it is aimed to put forward how much and for what purpose Judaism originated news were included, and during this process whether they were passed form an evaluation filter or not. Our aim to do this study is to determine how Israeli rumors were included and to reveal the comments of the author on the topic. The study consists of two parts. In the first one, the life of Taberi and Israiliyyat topics were included and the place of this kind of information in the Islamic Culture was mentioned. In the second part, the verses dealing with the Prophet Moses-Khidr, Ashab-ı Kehf (Seven Sleepers) and Zulkarneyn stories in the centerline of Kehf Surah were examined. In the result part, a general evaluation of the study was done and the opinions we reached were included.