Pelagic plankton net community production and respiration in the Sea of Marmara
Marmara Denizi'nde pelajik plankton net komunite üretimi ve solunumu
  1. Tez No: 830364
  2. Yazar: MELİKE KAZAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YÜCEL, DR. ASIM MUSTAFA MANTIKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Solunum, Net Komunite Üretimi, Marmara Denizi, OPTODE, Respiration, Net Community Production, the Sea of Marmara, OPTODEs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Solunum, birincil üretim ile birlikte biyolojik pompayı oluşturan kritik bir süreçtir. Bu çalışmada, Mart 2022 ve Haziran 2022 sezonlarında Marmara Denizi'ndeki farklı konumlardan seçilen istasyonlarda net komünite üretim ve komünite solunumu hızları ölçülmüştür. Net komünite üretimi ve komünite solunumu deneyleri, deniz bilimlerinde görece yeni bir cihaz ve teknik olan fiber optik oksijen sensörleri (OPTODE) kullanılarak in-situ sıcaklıkta in vitro şişe inkübasyonları olarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın önemli yönlerinden biri, komünite solunumu ölçümlerinin su kolonu boyunca hem fotik katmanı hem de haloklin altı katmanı kapsayacak şekilde farklı derinliklerden alınan örneklerle yapılmış olmasıdır. Genel olarak, komunite solunumunun derinlikle birlikte azalan bir eğilimi vardır ve ayrıca komunite solunumu çözünmüş oksijen ve partikül organik karbon ile pozitif yönde ilişkili bulunmuştur. Fotik katmanda ve Mart, 2022'de komünite solunum hızları 0.01-2.05 μmol O2 L-1 sa-1 aralığında ölçülürken, Haziran, 2022'de 0.01-1.63 μmol O2 L-1 sa-1 aralığında ölçülmüştür. Haloklin altı komunite solunum hızları Mart, 2022 için 89 ± 111mg C m-3 gün-1 ve Haziran, 2022 için 75 ± 35 mg C m-3 gün-1 olarak hesaplanmıştır. Net komunite üretim hızındaki istasyonlar arası değişimler çözünmüş oksijen ve Chl-a ile pozitif yönde ilişkili olarak bulunmuştur. Marmara Denizi için günlük net komunite üretimi kabaca hesaplandığında, sistem özellikle daha az üretken dönemlerde heterotrofik olarak gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Respiration is a critical process in biological pump with primary production. This study quantified net community production (NCP) and community respiration (CR) for stations selected from various locations in the Sea of Marmara for the March 2022 and June 2022 seasons. NCP and CR experiments were conducted as in-vitro bottle incubations at in-situ temperature using a relatively new tool in aquatic science: OPTODES (fiber optical oxygen sensors). One of the essential aspects of this study is that community respiration samples were taken from different depths in both the euphotic zone and the sub-halocline to represent community respiration in the water column. In general, CR had a decreasing pattern with depth and it was positively correlated with dissolved oxygen and particulate organic carbon. For the euphotic zone, in March 2022, the hourly CR rate was in the range of 0.01-2.05 μmol O2 L-1 h-1, and in June 2022, it was in the range of 0.01-1.63 μmol O2 L-1 h-1. Sub-halocline community respiration rates were calculated as 89 ± 111mg C m-3 day-1 for March, 2022 and 75 ± 35 mg C m-3 day-1 for June, 2022. Spatial differences in hourly NCP rates were found to be positively correlated with dissolved oxygen and Chl-a. When the daily NCP for the Sea of Marmara is roughly calculated, the system was found to be heterotrophic, especially in less productive seasons.