XX кылымдын башында россия империясынын кыргызстандагы келгин дыйкандардыжайгаштыруу саясаты
XX.yüzyılın başında Rus İmparatorluğu'nun Kırgızistan'a göçmenleri yerleştirme politikası
  1. Tez No: 830389
  2. Yazar: NURZADA IMANBEKOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ANVARBEK MOKEEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: ХХ. yüzyılın başı, Kırgızistan, arazi sorunları, Çiftçileri Yerleştirme Başkanlığı, Stolypin'in tarım reformu, The beginning of the ХХ century, Kyrgyzstan, land issues, Resettlement Administration, Stolypin agrarian reforms
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Kırgızca
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Rus İmparatorluğu, bugünkü Kırgızistan topraklarını tamamen işgal ettikten sonra, sömürge politikasının ayrılmaz bir parçası olarak çiftçileri ülkenin uzak bölgelerine göç etmeye başladı. İlk yıllarda, zengin köylüler, sömürge hükümetine destek olmak için yeni gelişen bölgelere taşındı. Türkistan bölgesindeki Rus emperyalist yönetimi pekiştirme sürecinde Kazak-Rus birliklerinden sonra en güvenilir grub bunlar idi. XX. yüzyılın başından itibaren, Çarlık yönetimi merkezi Rusya'da toprak talep eden köylüleri zorla Sibirya ve Orta Asya'ya yerleştirmeye başladı. Böylece Rusya'nın Avrupa kısmındaki toprak sorununu çözmeye çalıştılar. Özellikle Stolypin'in tarım reformunun duyurulmasından sonra, topraksız köylüleri uzak bölgelere göçürme süreci önemli ölçüde büyümeye başladı. Söz konusu reform, Rusya İmparatorluğu'nun orta kesimindeki siyasi gerilimi bir ölçüde hafifletmiş olsa da, ülkenin uzak bölgelerindeki durumu daha da karmaşık hale getirdi. Topraksız çiftçilerin çokluğu nedeniyle, onlara toprak sağlamakta güçlükler yaşandı. Bu sebeple imparatorluk hükümetinin temsilcileri, Çiftçileri Yerleştirme Başkanlığı aracılığıyla yerel halk tarafından kullanılan ekilebilir ve otlak alanlara el koydu. Bu tür haksız muameleye maruz kalan ve durumdan memnun olmayan insanların sayısı arttı ve sonunda ХХ. yüzyılın başındaki siyasi olayların ortaya çıkmasına sebep oldu. Bu yüksek lisans tezinde, ХХ.yüzyılın başında Rus İmparatorluğu'nun göç edilen çiftçilerin Kırgızistan'a yerleştirme politikasının uygulanması, sosyo-ekonomik etkileri tarihsel kaynaklara dayalı olarak incelendi ve sonuçları ele alındı.
Özet (Çeviri)
After the Russian Empire completely conquered the territory of nowadays Kyrgyzstan, a policy of relocating farmers to remote parts of the country was began which was considered an integral part of its colonial policy. In the early years, wealthy peasants had been moved to newly developing areas to support the colonial government. In the process of strengthening the Russian imperial power in the Turkestan region they were the most reliable stratum after the Kazakh-Russian troops. From the beginning of the 20th century, tsarist authorities began to forcibly resettle peasants claiming land in Central Russia to Siberia and Central Asia. In this way they tried to solve the land problem in the European part of Russia. Especially after the announcement of Stolypin's agrarian reform, the process of moving landless peasants to remote areas began to grow significantly. While the reform somewhat eased political tensions in the central part of the Russian Empire, it further complicated the situation in the far regions of the country. Due to the large number of landless farmers, difficulties arose in providing them with land. Therefore, representatives of the imperial government, through the Foreigners' Settlement Bureau, began to confiscate the arable and pasture lands used by the local population. The number of people dissatisfied with such unfair treatment increased which eventually lead to the political events of the early ХХth century. The master's dissertation deals with the implementation of the policy of the Russian Empire to settle peasant settlers in Kyrgyzstan at the beginning of the ХХth century and its socio-economic results were examined based on historical sources.