Akut inmenin mekanik trombektomi ile tedavisinde stent ve aspirasyon kateteri uygulamalarının doz farklılıklarının hesaplanması
Calculation of dose differences between stent and aspiration catheter applications in the treatment of acute stroke with mechanical thrombectomy
  1. Tez No: 830390
  2. Yazar: DEMET ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜSLİM MURAT SAÇ, DOÇ. DR. CELAL ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimsel radyoloji, trombektomi, iyonize radyasyon, Interventional radiology, thrombectomy, ionizing radiation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
İskemik inme, nüfus üzerinde ağır bir ekonomik ve sağlık yükü oluşturmaktadır. Genellikle bir dizi nörolojik defisit, sakatlık ve ölüme neden olur. Mevcut kanıtlara göre büyük damar tıkanıklıklarında mekanik trombektomi tercih edilmektedir. Akut inme hastalarında mekanik trombektomi sırasında radyasyon etkilerini saptamak için sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. 2021 ve 2022 yılları arasında tedavi edilen akut inmeli olgularda ileriye dönük olarak toplanmış verilerini geriye dönük olarak analiz ettik. Bu çalışmada, ön dolaşımdaki büyük damar tıkanıklıkları için mekanik trombektomi uygulanan hastalarda doğrudan trombo-aspirasyon ile stent-retriever kullanılarak sürekli distal aspirasyon altında trombektomide radyasyona maruz kalmayı karşılaştırdık. Bu, mekanik trombektomi uygulanan hastalarda doz alanı ürünü başına radyasyon maruziyetine, işlem süresine ve floroskopi süresine odaklanan kapsamlı bir inme merkezinin Kurumsal İnceleme Kurulu onaylı inme veri tabanının geriye dönük tek merkezli bir analiziydi. Çalışmamızda endovasküler girişimlerde floroskopi sistemlerinde aspirasyon kateteri uygulamalarında 225,23±112,44 s. ortalama floroskopi süresinde DAP değeri 3492,04±1601,66 cGycm², ED 504,12±278,25 mGy bulunmuş, stent uygulamalarında ise ortalama 658,67±329,08 s floroskopi süresinde DAP değerinin 8473,1±3689,5 cGycm², ED ise 1341,55±658,69 mGy olarak izlenmiştir. Manevra tekniğine bağlı olarak ilgili radyasyona maruz kalma farkının, tartışmasız olarak, doğrudan trombo-aspirasyon tekniği ile ilişkili daha kısa floroskopi süresinden kaynaklandığı görülmektedir. Bu da radyasyonun viii zararlı etkilerini en aza indirecek yöntem olması açısından avantajlıdır. Elde edilen sonuçlara göre 2 grup arasında istatistiki ölçülen dozların farklı olup olmadığı ortaya konulmuştur
Özet (Çeviri)
Ischemic stroke poses a heavy economic and health burden on the population. It usually causes a number of neurological deficits, disability and death. According to the available evidence, mechanical thrombectomy is preferred for large vascular blockages. Currently, a limited number of studies are available to detect the effects of radiation during mechanical thrombectomy in acute stroke patients. We retrospectively analyzed the data collected in the cases with acute stroke treated Decently between 2021 and 2022. In this study, we compared the radiation exposure during thrombectomy under continuous distal aspiration using stent-retriever with direct thrombo-aspiration in patients undergoing mechanical thrombectomy for large vascular blockages in the anterior circulation. This was a retrospective single-center analysis of the Institutional Review Board-approved stroke database of a comprehensive stroke center focusing on radiation exposure per dose area product, procedure time, and fluoroscopy duration in patients undergoing mechanical thrombectomy. Mechanical thrombectomy performed using direct thrombo-aspiration is associated with a shorter fluoroscopy time and product, procedure, and lower radiation exposure compared to paired patients treated with stent-retriever thrombectomy. In our study, the use of fluoroscopy in endoscopic devices was 225.23±112.44 s. in aspiration catheter applications. DAP value in the mean fluoroscopy time is 3492.04±1601.66 cGycm², ED 504.12±278.25 mGy standard, in the stent application the mean is 658.67±329.08 s. in the fluoroscopy time, 8473.1±3689.5 cGycm² in the DAP procedure, ED was observed as 1341.55±658.69 mGy. It seems that the relevant radiation exposure difference due to the maneuvering technique is unquestionably due to the shorter x fluoroscopy time directly related to the thrombo-aspiration technique. Buddha is advantageous in terms of being a method to minimize the harmful effects of radiation. In our study, it was revealed whether the statistically measured doses were different between the 2 groups.