Ortaokul öğrencilerinin not alma alışkanlıkları: Bir karma yöntemler araştırması
Note taking habits of middle school students: A mixed methods research
- Tez No: 830443
- Danışmanlar: PROF. MEHMET KURUDAYIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Not alma, alışkanlık, not alma alışkanlığı, Türkçe ders kitabı, etkinlik, Note-taking, habit, note-taking habit, Turkish textbook, activity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Not alma, bilginin kalıcılığını sağlayan oldukça önemli bir öğrenme stratejisidir. Bu stratejinin kullanımı öğrencilerin bilgiyi kalıcı şekilde öğrenmesi ve hatırlaması için gereklidir. Bir karma araştırma olan bu çalışmada veriler nicel ve nitel boyutlarda toplanmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda ortaokul öğrencilerinin not alma alışkanlıklarına yönelik bir anket uygulanmış, nitel boyutta ise Türkçe ders kitaplarında not alma etkinlikleri incelenmiş ve Türkçe öğretmenleriyle görüşme yapılmıştır. Ortaokul öğrencilerinin not alma alışkanlıklarının belirlenmesi ve bu alışkanlıkların cinsiyet ve sınıf düzeyi ile ilişkilendirilmesi için 280 ortaokul öğrencisine araştırmacı tarafından hazırlanan Not Alma Alışkanlıkları Anketi uygulanmıştır. Bu anket ile elde edilen veriler frekans, yüzde ve ki-kare analizlerine tabi tutulmuş ve yorumlanmıştır. Türkçe ders kitaplarındaki not alma etkinlikleri doküman incelemesi yoluyla incelenmiş ve betimsel analiz yapılarak değerlendirilmiştir. Son olarak 15 Türkçe öğretmeninin not almaya yönelik görüş ve uygulamalarının belirlenmesi amacıyla 7 sorudan oluşan Yarı Yapılandırılmış Öğretmen Görüşme Formu uygulanmıştır. Bu görüşmeden elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulup yorumlanmıştır. Bunların sonucunda görülmüştür ki ortaokul öğrencilerinin çoğunluğu yanlış not alma alışkanlıkları geliştirmiştir. Ayrıca Türkçe ders kitaplarındaki etkinliklerin doğru alışkanlıklar kazandırmaya yönelik olmadığı ve Türkçe öğretmenlerinin de öğrencilere not alma alışkanlığı kazandıracak uygulamalar yaptırmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Note-taking is a very important learning strategy that ensures the retention of information. The use of this strategy is necessary for students to learn and remember information permanently. In this study, which is a mixed research, data were collected in quantitative and qualitative dimensions. In the quantitative dimension of the study, a questionnaire on note-taking habits of middle school students was applied, and in the qualitative dimension, note-taking activities in Turkish textbooks were examined and Turkish teachers were interviewed. In order to determine the note-taking habits of middle school students and to associate these habits with gender and grade level, a Note-Taking Habits Questionnaire prepared by the researcher was applied to 280 middle school students. The data obtained with this questionnaire were subjected to frequency, percentage and chi-square analysis and interpreted. Note-taking activities in Turkish textbooks were examined through document analysis and evaluated through descriptive analysis. Finally, a semi-structured teacher interview form consisting of 7 questions was applied to determine the opinions and practices of 15 Turkish teachers about note-taking. The data obtained from this interview were subjected to content analysis and interpreted. As a result, it was seen that the majority of middle school students developed incorrect note-taking habits. In addition, it was determined that the activities in the Turkish textbooks were not aimed at gaining the right habits and Turkish teachers did not have students practice note-taking habits.