Sosyal bilgiler öğretiminde dijital öyküleme yönteminin duygusal tasarım ve işbirlikli öğrenme yöntemleri ile uygulanmasının öğrenme performansı, tutum ve sosyal duygusal beceri algısına etkisi
The effect of digital story method with emotional design and collaborative learning methods in social science teaching on learning performance, attitudes and perceptions of social-emotional skills
- Tez No: 830464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU MUTLU BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Digital Storytelling, Collaborative Learning, Emotional Design, Social Studies Teaching, Social Emotional Skills
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitsel Tasarım ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler öğretiminde“Üretim, Dağıtım ve Tüketim”öğrenme alanında dijital öyküleme yaklaşımının iş birlikli ve duygusal tasarımla birlikte kullanılmasının öğrenme performansı, tutum ve sosyal duygusal beceri algılarına etkisini ortaya koymaktır. Çalışma grubunu, 144 ortaokul 5. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın yönteminde; nicel araştırma yöntemlerinden, 3 x 2 gruplar arası faktöriyel desen kullanılmıştır. Bu çalışmada seçilen faktörler tasarım (pozitif & nötr & geleneksel) ve öğrenme yöntemi (bireysel & iş birlikli) olarak belirlenmiştir. Bu faktörler ışığında; öğrenme performansı, tutum ve sosyal duygusal beceri algıları bağımlı değişkenler olarak incelenmiştir. Araştırma yöntemine göre, çalışma grubu altı alt gruba ayrılmıştır. Grupların ikisi bireysel, ikisi iş birlikli olarak dijital öyküleme yapmışlardır. Bireysel ve iş birlikli çalışan gruplara dijital öyküleme anlatılırken gruplardan biri duygusal tasarıma uygun pozitif duygu içeren görsellerle, diğer grup nötr duygu içeren görsellerle, diğer grup ise geleneksel kâğıt kalem tasarımla öğrenme ortamına katılmışlardır. Deney sonrası grupların öğrenme performansı, tutum ve sosyal duygusal beceri algıları arasındaki farklar analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, grupların öğrenme performansı ve sosyal duygusal beceri algısı açısından farklılık gösterdiği, ancak sosyal bilgiler dersine karşı tutum puanları açısından fark göstermedikleri görülmüştür. Pozitif duygusal tasarım ve iş birlikli öğrenme yöntemlerinin öğrencilerin başarı ve sosyal duygusal gelişimlerini olumlu etkilediği sonuçlar arasında sunulmuştur. Farklı öğrenme yöntemleri ile öyküleme yapan grupların tamamında ön ve son test başarı puanları arasında son test lehine fark olduğu görülmüştür. Grupların sosyal bilgiler dersine karşı tutum puanları arasında fark olduğu, uygulama süresince azaldığı görülmüştür. Grupların sosyal duygusal beceri algılarına ilişkin ön ve son test puanları arasında anlamlı fark olmadığı görülmüştür. Anahtar Kavramlar: Dijital Öyküleme, İş birlikli Öğrenme, Duygusal Tasarım, Sosyal Bilgiler Öğretimi, Sosyal Duygusal Beceri
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the effect of using the digital storytelling approach together with collaborative and emotional design in the field of“Production, Distribution and Consumption”learning in social studies teaching on learning performance, attitude and social emotional skill perceptions. The study group consists of 144 secondary school 5th grade students. In the method of the research; One of the quantitative research methods, 3 x 2 factorial design between groups was used. The factors selected in this study were determined as design (positive & neutral & traditional) and learning method (individual & collaborative). In the light of these factors; learning performance, attitude and perceptions of social emotional skills were examined as dependent variables. According to the research method, the study group was divided into six subgroups. Two of the groups did digital storytelling individually and two of them collaboratively. While digital storytelling was told to individual and collaborative groups, one of the groups participated in the learning environment with images containing positive emotions suitable for emotional design, the other group with images containing neutral emotions, and the other group with traditional paper-pencil design. After the experiment, the differences between the learning performance, attitude and social emotional skill perceptions of the groups were analyzed. As a result of the analysis, it was seen that the groups differed in terms of learning performance and perception of social emotional skills, but they did not differ in terms of attitude scores towards the social studies course. It has been presented among the results that positive emotional design and cooperative learning methods affect students' success and social-emotional development positively. It was observed that there was a difference between the pre- and post-test success scores in favor of the post-test in all of the groups that narrated with different learning methods. It was observed that there was a difference between the groups' attitude scores towards the social studies course, and it decreased during the application. It was observed that there was no significant difference between the pre- and post-test scores of the groups regarding their perceptions of social emotional skills.