Otizm spektrum bozukluğu ve zihinsel yetersizliği olan çocuklara ince-kalın kavramlarını kazandırmada doğrudan öğretim modeli ve eş zamanlı ipucuyla öğretim yöntemlerinin etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of teaching methods with direct teaching model and concurrent hint on attracting the concepts of thin and thick to children with autism spectrum disorder and mental disability
- Tez No: 830531
- Danışmanlar: PROF. NURPER ÜLKÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Gereksinimli Çocuk, Eş Zamanlı İpucuyla Öğretim, Doğrudan Öğretim Modeli, Kavram Öğretimi, İnce-Kalın Kavramı, Child with Special Needs, Simultaneous Hinting, Direct Teaching, Concept Teaching
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada, Otizm Spektrum Bozukluğu ve Zihinsel Yetersizliği Olan Çocuklara İnce-Kalın Kavramlarını Kazandırmada Doğrudan Öğretim Modeli ve Eş Zamanlı İpucuyla Öğretim Yöntemlerinin Etkisinin İncelenmesi üzerine tek denekli araştırma modellerinden karşılaştırmalı tek denekli araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını İstanbul ili, Üsküdar İlçesine bağlı rehabilitasyon ve özel eğitim merkezine devam eden, kalın ve ince kavramını bilmeyen, Denver Gelişimsel Tarama Testi II (DGTT II) ve Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) uygulaması sonucu gelişimsel olarak birbirine yakın, 4-7 yaş arasındaki üç otizm spektrum bozukluğu, üç zihinsel yetersizliği olan çocuklar oluşturmuştur. Araştırmanın verilerinin toplanabilmesi için, ince ve kalın kavramlarına yönelik toplu yoklama oturumları, eğitim oturumları, ince ve kalın kavramı genelleme formu, ince ve kalın kavramı izleme oturumlarına yönelik formlar geliştirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre Doğrudan Öğretim Modeli ve Eş zamanlı İpucuyla Öğretim yöntemi arasında kavramı öğrenmede farklılıklar bulunmuş, fakat izleme ve genelleme oturumlarında da bu kavramları korudukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a comparative single-subject research model, one of the single-subject research models, was used on the Investigation of the Effects of Direct Instruction Model and Simultaneous Hinting Methods on Teaching Thin-Thick Concepts to Children with Autism Spectrum Disorder and Intellectual Disability. The administrators of the research were determined to be close in developmentally, as a result of the Denver Developmental Screening Test II (DGTT II) and Ankara Developmental Screening Inventory (AGTE) application, who are affiliated with Istanbul province, Üsküdar District, who continue special education, who do not know the concept of thick and thin, and between 4-7 years of age. three autism spectrum disorders produced children with three mental structures. In order to collect the data of the research, forms were developed for collective probe sessions for the concepts of thin and thick, training sessions, generalization form for the concept of thin and thick, and monitoring sessions for the concept of thin and thick. According to a part of the research, it was determined that the tensions between the Direct Instruction Model and the Simultaneous Hinting Method were preserved in concept learning, while these concepts were preserved in the amateur monitoring and generalization sessions.