Chrıstoph Ransmayr'ın 'Son Dünya' (Dıe letzte Welt) romanında postmodern özellikler
Postmodern features in Christoph Ransmayr's novel 'The Last World' (Die letzte Welt)
  1. Tez No: 830614
  2. Yazar: UFUK ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CUMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Christoph Ransmayr, Die letzte Welt, Postmodernizm, Postmodern roman, Üstkurmaca, Metinlerarasılık, Christoph Ransmayr, The last World, Postmodernism, Metafiction, Postmodern Novel, Intertextuality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışma, Avusturyalı yazar Christoph Ransmayr'ın (1954-) 1988 yılında yayınlanan“Son Dünya”(Die letzte Welt) adlı romanının postmodern bağlamda incelenmesini hedeflemektedir. Roman içerisinde bulunan postmodernizmi yansıtan unsurlar, çoğulcul yöntem kullanılarak açığa çıkarılmıştır.“Son Dünya”romanı, antik Yunan şairi Publius Ovidius Naso tarafından, M.S. 2-7. yüzyıllarda kaleme alınan“Dönüşümler”(Metamorphoses) romanının bir reprodüksiyonudur. Hikâye, Naso'nun sürgüne gönderildiği Karadeniz'deki bir liman kenti olan Tomi'ye ve onu bulmak için geri dönüşü olmayan bir yolculuğa çıkan Cotta'nın yaşadığı gerçek üstü olaylara odaklanmaktadır.“Son Dünya”romanının merkezinde, Naso'nun“Karadenizden Mektuplar”ında yer alan alıntılarla şekillendirilen baş karakter Cotta yer almaktadır. Diğer karakterler ise Naso'nun efsanevi eseri“Dönüşümler”den ilham alınarak yaratılmıştır. Bu eser, antik Roma'nın siyasi, idari ve hukuki yapısı üzerinden günümüz konularını eleştirerek, Naso'nun“Dönüşümler”inden meydana getirilen apokaliptik ve aynı zamanda fantastik bir dünyanın kesitlerini anlatmaktadır. Çalışmanın devamında postmodernizm hakkında bilgi verildikten sonra, Ransmayr ve“Son Dünya”hakkında bilgi verilmektedir. Ayrıca, romanın çeşitli postmodern özelliklerini yansıttığı, çoğulculuk (Pluralität), metinlerarasılık (Intertextualität), üstkurmaca (Metafiktion), apokaliptik (Apokalypse), mit-mitoloji (Mythos-Mythologie), büyülü gerçeklik (Magischer Realismus) gibi unsurların nasıl ele alındığı açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the novel“The Last World”(Die letzte Welt) by Austrian author Christoph Ransmayr (1954-) in the context of postmodernism. The elements reflecting postmodernism within the novel are revealed through the implementation of a pluralistic approach..“The Last World”is a reproduction of the ancient Greek poet Publius Ovidius Naso's“Metamorphoses,”written between the 2nd and 7th centuries A.D. The story centers around Tomi, a harbor town in the Black Sea where Naso is exiled, and the surreal events experienced by Cotta, who embarks on an irreversible journey to find him. At the heart of the novel“The Last World”lies the protagonist Cotta, shaped through quotations from Naso's“Letters from the Black Sea.”Other characters are inspired by Naso's legendary work“Metamorphoses.”This literary piece critically examines contemporary issues through the lens of ancient Rome's political, administrative, and legal structure. It weaves together apocalyptic and fantastical elements derived from Naso's“Metamorphoses,”offering glimpses into a world both extraordinary and surreal. In the continuation of the study, after providing information about postmodernism, details about Ransmayr and“The Last World”are given. Additionally, it is attempted to explain how the novel reflects various postmodern features such as pluralism (Pluralität), intertextuality (Intertextualität), metafiction (Metafiktion), apocalypticism (Apokalypse), myth-mythology (Mythos-Mythologie), and magical realism (Magischer Realismus).