İntragastrik balon uygulamasının kilo vermeüzerine etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of intragastric balloon application on weight loss
  1. Tez No: 830691
  2. Yazar: BATUHAN KARAULUS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN BULUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: mide balonu, kilo verme, obezite, intragastric balloon, weight reduction, minimal invasive bariatric techniques
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve amaç: İntragastrik balon tedavisi düşük maliyeti, az yan etki raporu ve minimal invaziv uygulanabilme özellikleri nedeniyle son yıllarda sıklıkla tercih edilen bir obezite tedavisi yöntemi haline gelmiştir. Bu tedavinin etkinliğini değerlendirmek amacıyla kilo kaybı, antropometrik ölçümler, açlık kan şekeri, karaciğer fonksyon testi değerlerindeki değişimleri ve yan etki profilini incelemeyi amaçladık Materyal metod: 2020-2022 yılları arasında, MedSil® firmasına ait intragastrik balon uygulanan 60 hasta çalışmamıza katıldı. Katılımcıların tamamına sedasyon eşliğinde endoskopik balon implantasyonu gerçekleştirildi. Hastaların laboratuvar verileri, ek hastalıkları, antropometrik ölçümleri ve olumsuz durumlar retrospektif olarak incelendi. Bulgular, ortalama ± standart sapma veya medyan (Q1- Q3) olarak ifade edildi. Normal dağılıma uymayan veriler arasındaki istatistiksel farkı değerlendirmek için Wilcoxon testi kullanıldı. İki ilişkili kategorik değişken arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını değerlendirmek için Mc-Nemar testi, normal dağılım göstermeyen sıralı veriler için ise Spearman korelasyon testi uygulandı. Bulgular: Vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, aşırı fazla kilo kaybı yüzdesi anlamlı düzeyde azaldı. 60 katılımcının kilo kaybı ortalaması 10,3 kg, VKI değerindeki düşüş 3,67kg/m2, %EWL ortalaması %44,2'ydi. Hastaların hiç birinde intragastrik balonun ciddi komplikasyonu izlenmedi. En sık izlenen yan etkiler karın ağrısı ve bulantı kusmaydı, Karaciğer fonksiyon testi değerlerindeki düşüş anlamlı bulunmazken balon hacmi ve midede kalış süresiyle kilo kaybı ilişkisi arasında korelasyon saptandı. Açlık kan şekeri değerlerindeki değişim istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: İntragastrik balon tedavisi kilo verme ve obezite tedavisinde etkilidir. Düşük yan etki profili, metabolik değerlerde düzelme gibi olumlu sebeplerden dolayı bariatrik cerrahi tedavilere iyi bir alternatif minimal invaziv yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Introduction And Aim: Intragastric balloon treatment has become a highly popular method in recent years due to its low cost, minimal reported side effects, and the ability to be applied through minimally invasive procedures. We aim to assess the effectiveness of intragastric balloon application by examining data on weight loss, anthropometric measurements, and changes in fasting blood sugar and liver function test values, as well as exploring the side effect profile. Materials and Methods: Between 2020 and 2022, a total of 60 patients who underwent intragastric balloon application from the MedSil® company participated in our study. Endoscopic balloon implantation was performed under sedation for all participants. Laboratory data, comorbidities, anthropometric measurements, and adverse events of the patients were retrospectively examined. The findings were expressed as mean ± standard deviation or median (Q1-Q3). The Wilcoxon test was utilized to assess the statistical difference among data that did not conform to a normal distribution. Mc-Nemar test was employed to evaluate whether there was a significant difference between two related categorical variables, and the Spearman correlation test was applied for non-normally distributed ordinal data. Results: Body weight, body mass index, and percentage of excess weight loss significantly decreased. The average weight loss of 60 participants was 10.3 kg, the decrease in BMI was 3.67 kg/m2, and the average percentage of excess weight loss (%EWL) was 44.2%. No serious complications of the intragastric balloon were observed in any of the patients. The most commonly observed side effects were abdominal pain and nausea/vomiting. While a decrease in liver function test values was not statistically significant, a correlation was found between balloon volume, duration of gastric retention, and weight loss. The change in fasting blood sugar values was statistically significant. Conclusion: The intragastric balloon treatment is effective in weight loss and obesity management. Due to its low side effect profile and positive reasons such as improvement in metabolic values, it serves as a good alternative to bariatric surgical treatments, being a minimally invasive method.