Hastanemizdeki mavi kod uygulamalarının değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma
Evaluati̇on of code blue practices in Our hospital: Aretrospecti̇ve study
  1. Tez No: 830809
  2. Yazar: AHMET ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY ÇARDAKÖZÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Mavi Kod, Kardiyopulmoner Resüsitasyon, ERC 2021, Kardiyopulmoner Arrest
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: MK, hastane içi KPA'lara hızlı,etkili ve yerinde müdahaleyi sağlayan ve resüsitasyon başarısını arttırmayı amaçlayan acil durum çağrı sistemidir. Çalışmamızda hastanemizde uygulanmakta olan MK çağrı sistemini değerlendirmeyi, KPR başarı oranımızı, MK uygulamasındaki sorunları, eksiklik ve yanlışlarımızı tespit etmeyi amaçladık. Diğer amaçlarımız ise başarılı KPR sonrası taburculuk, morbidite ve mortalite oranının araştırılmasıydı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 2013-2021 yılları arasındaki MK formları retrospektif olarak tarandı. Çalışmamız yoğun bakım ünitesi, acil servis ve ameliyathane dışında MK verilen 18 yaş üstü ve 18 yaş altındaki hastalara ait MK bildirim formundan ve hastanemiz veri tabanından elde edilen bilgilerle yapıldı. MK verilen alana ekip ulaştığı zaman KPA durumu mevcut değil ise 'hatalı kod' olarak tanımlandı. Hastaların yaş ve cinsiyetleri, MK verilen birim ve saat, MK ekibinin alana ulaşma süresi, MK durumu, HK ise nedeni, MK ekibi arrest yerine gittiği zamandaki müdahale durumu, uygulanan KPR sonrası başarı durumu ve yoğun bakım seyirleri kaydedildi. Bulgular: MK verilen 1077 çağrının 406 (%37.7) tanesi HK bildirimi idi. HK bildirimlerinde en sık neden hastada hipoksi bulguları (%35.7) olarak bulundu. Çalışmamızda 18 yaş üstündeki MK bildirimlerinin %60.7'si erkek, %39.3'ü ise kadın iken 18 yaş altında %22.2'si erkek, %77.7'si kadın idi. MK bildirimi yapılan hastalarda 18 yaş üstünde median yaş 67 yıl (59-77), 18 yaş altında ise 5 (1.5-12.5) yıl olarak tespit edildi. MK ekibinin olay yerine ortalama varış süresi 2.76±1.58 dk olarak bulundu. MK bildirimlerinin %53.8'i mesai dışı saatlerde yapılmıştır. KPA gelişen hastalarda 18 yaş üstünde en sık komorbid durum malignite (%31.3), 18 yaş altında solunum yetmezliği (%44.4) olarak saptanmıştır. En fazla MK bildiriminin 18 yaş üstünde dahiliye servislerinden (%31.4), 18 yaş altında ise beyin cerrahi (%36.8) servisinden verildiği tespit edilmiştir. KPA gelişen 671 hastanın 153'ünde (%22.8) MK ekibi gelene kadar herhangi bir müdahalede bulunulmadığı, 394 hastada (%58.7) ise İYD'ye başlandığı saptanmıştır. 18 yaş altında ise 3 hastaya (%33.3) herhangi bir müdahalede bulunulmamış, 4 hastaya (%44.4) ise İYD başlatılmıştı. KPR uygulanan 671 hastanın 287'si (%42.8) exitus olmuştur. 18 yaş altında ise KPR uygulanan 9 hastanın 3'ü (%33.3) exitus olmuştur. YBÜ'lere kabul edilen hastalarda 30 günlük sağkalım oranı %30'dur. Taburcu olan hastalarda ortalama süre 9.97±6.69 gün olarak saptandı. Tartışma ve Sonuç: HK bildirimleri ekipte motivasyon, iş gücü ve zaman kaybına neden olmaktadır. Resüsitasyondaki gecikmeler nörolojik sonuçları kötüleştirmekte ve mortaliteyi arttırmaktadır. Pediyatrik KPR'yi de kapsayacak şekilde sürekli güncellenen resüsitasyon kılavuzlarına uygun eğitimin; hatalı kod oranlarını azaltacağına ve sağlık çalışanlarının farkındalığını arttıracağına inanıyoruz. Ayrıca hastanelerde kritik hastalar için erken uyarı skorlama sistemleri kullanılarak oluşacak arrestler önlenebilecek, böylece morbidite ve mortalite azaltılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Code Blue is an emergency call system that provides rapid, effective and on-site intervention to in-hospital cardiopulmonary arrests and aims to increase resuscitation success.. In our study, we aimed to evaluate the code blue call system implemented in our hospital, to determine our CPR success rate, problems, deficiencies and mistakes in code blue implementation. Our other aims were to investigate the rate of discharge, morbidity and mortality after successful CPR. Methods: In this study, Code Blue forms between 2013 and 2021 were retrospectively reviewed. Our study was conducted with the information obtained from the Code Blue notification form and our hospital database for patients over the age of 18 and under the age of 18 who were given Code Blue outside the intensive care unit, emergency department and operating room. If the KPA status is not available when the team arrives at the area given a blue code, it is defined as an 'erroneous code'. The age and gender of the patients, the unit and time of the Code Blue, the time it took for the Code Blue team to reach the area, the Code Blue status, the reason for an erroneous Code Blue, the intervention status when the Code Blue team arrived at the arrest site, the success rate after cardiopulmonary resuscitation and the intensive care unit course were recorded. Results: 406 (37.7%) of the 1077 Code Blue calls were erroneous code blue notifications. Hypoxia findings in the patient (35.7%) was found to be the most common reason for erroneous code notifications. In our study, 60.7% of code blue notifications above the age of 18 were male and 39.3% were female, while 22.2% were male and 77.7% were female under the age of 18. The median age was 67 years (59-77) above the age of 18 years and 5 years (1.5-12.5) below the age of 18 years in patients with code blue notification. The average arrival time of the Code Blue team to the scene was 2.76±1.58 minutes. 53.8% of code blue notifications were made during non-working hours. The most common comorbid condition in patients with cardiopulmonary arrest above the age of 18 years was malignancy (31.3%) and respiratory failure (44.4%) below the age of 18 years. It was determined that the highest number of Code Blue notifications were made from internal medicine services (31.4%) above the age of 18 and from neurosurgery services (36.8%) below the age of 18. Of the 671 patients with cardiopulmonary arrest, 153 (22.8%) did not receive any intervention until the Code Blue team arrived, while 394 (58.7%) started advanced life support. Under 18 years of age, no intervention was performed in 3 patients (33.3%) and advanced life support was initiated in 4 patients (44.4%). Of the 671 patients who underwent cardiopulmonary resuscitation 287 (%42.8) were exitus. Under the age of 18 years, 3 (33.3%) of 9 patients who underwent cardiopulmonary resuscitation had an exitus. 30-day survival rate is 30% in patients admitted to intensive care units. The mean duration of discharge was 9.97±6.69 days. Discussion and Conclusion: Erroneous Code Blue notifications cause loss of motivation, workforce and time in the team. Delays in resuscitation worsen neurological outcomes and increase mortality. We believe that training in accordance with the continuously updated resuscitation guidelines, including pediatric CPR, will reduce the rate of erroneous codes and increase the awareness of healthcare professionals. In addition, arrests can be prevented by using early warning scoring systems for critically ill patients in hospitals, thus reducing morbidity and mortality.