Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde mavi kod çağrılarının değerlendirilmesi
Evaluation of code blue calls in ankara Bilkent City Hospital
- Tez No: 852691
- Danışmanlar: UZMAN İREP KARATAŞ ERAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mavi kod, kardiyopulmoner arrest, resüsitasyon, hastane içi kardiyak arrest, Code blue, cardiac arrest, resuscitation, in-hospital cardiac arrest
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: İnsanların bulunduğu her alanda, daima kardiyopulmoner arrest meydana gelme riski vardır. Bu vakalara hastane dışı ortamda 112, hastane sınırları içerisinde mavi kod çağrı sistemi aktive edilerek müdahale edilmektedir. Erken resüsitasyon sayesinde hem mortalite azalmakta hem de taburculukta hastaların nörolojik sağ kalımları ve dolayısıyla yaşam kaliteleri artmaktadır. Biz bu çalışma ile temel olarak hastanemizde yapılmış olan mavi kod çağrılarının verilme nedenleri, doğruluğunu, protokole uygun olup olmadıklarını değerlendirmeyi hedeflemekteyiz. Doğru olarak değerlendirilen çağrılarda (resüsitasyon uygulanan veya kritik hastaya yapılan müdahaleler) KPR başarısı, mortalite/sağ kalım ve spontan dolaşımın geri dönen hastalarda yoğun bakım yatış süresi ve sonlanım incelenecektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Ankara Bilkent Şehir hastanesi, 1 no'lu etik kurul onayı alındıktan sonra, 1.1.23-30.6.23 tarihleri arasında verilmiş olan mavi kod çağrılarının dokümanları hastanemiz Kalite Yönetim Direktörlüğünden temin edilmiş ve retrospektif olarak incelemeye tâbi tutulmuştur. Bu formlar üzerinden eksiksiz doldurulmuş olanlar çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 623 mavi kod vakası dahil edildi. Olay yerine çağırılış ile varış arasındaki ortalama süre 1.63 ± 1.6 dk olarak bulundu. 623 mavi kod çağrısının yalnızca %28,6'sı (178) mavi kod verme kriterlerini karşıladığı belirlendi. Bu 623 hastanın demografik verilerine bakacak olursak yaş ortalaması 52.50 ± 21,1 olarak bulunmuş olup hastaların %56,7'si kadındı. En fazla mavi kod verilme nedeni %37,6 oranı ile senkop/presenkop olarak bulundu. Kodların büyük çoğunluğu (%66.6) mesai saati içinde verilmişti. En fazla oranda mavi kod çağrısı polikliniklerden (%31,8) yapıldı. Doğru olarak kabul edilen kodların toplam sayısı 178'dir. 140 tanesi KPA iken 38 tanesi kritik hastaya müdehale ve elektif entübasyon için verilmişti. Mavi kod sonrası KPR uygulanan hastaların %51,4'ünde spontan dolaşım geri kazanılırken (SDGD), %48,5'u ise eksitus ile sonuçlandı. Doğru ve yanlış kodlar karşılaştırıldığında, istatistiksel anlamlı olarak doğru kodlar için hastanın yaş ortalamasının daha ileri olduğu, erkek cinsiyet oranının daha yüksek ve KAH, SVO/alzheimer, malignite, KKY ve KBH gibi kronik hastalıkların varlığı anlamlı yüksek bulundu. Sonuç: Hastanemiz mavi kod uygulamaları değerlendirildiğinde, yapılan çağrıların büyük kısmının uygunsuz olduğu görülmüştür. Bu durum kardiyak arresti tanımakla alakalı güçlük yaşandığını düşündürmektedir. Bu nedenle KPA ve KPR ile alakalı kurum içi düzenli eğitimlerin verilmesi gerekmektedir. Mavi kod zamanla yarışılan bir uygulamadır ve yanlış kodlar ekipte iş gücü ve motivasyon kaybına ve duyarsızlaşmaya neden olabilmektedir. Resüsitasyon uygulanan mavi kod sonuçlarının iyileştirilmesi için, kardiyak arrestlere neden olabilecek durumların erken fark edilip önlenmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aims: The risk of cardiopulmonary arrest is ever-present in any environment where people are located. In such cases, intervention is carried out by activating the emergency medical services (EMS) in the out-of-hospital setting or the“code blue”system within the hospital boundaries. Early resuscitation not only decreases mortality but also improves the neurological survival of patients, consequently enhancing their quality of life upon discharge. This study aims to primarily evaluate the reasons for code blue calls, their accuracy, and adherence to protocols in our hospital. In cases correctly identified (involving resuscitation or interventions for critical patients), the success of cardiopulmonary resuscitation (CPR), mortality/survival rates, intensive care unit (ICU) length of stay for patients with regained spontaneous circulation, and outcomes will be examined. Material and Methods: The study was conducted at Ankara Bilkent City Hospital after obtaining approval from the Institutional Review Board (IRB) number 1. Documents of code blue calls between January 1, 2023, and June 30, 2023, were obtained from our hospital's Quality Management Directorate and subjected to retrospective analysis. Only forms that were completely filled out were included in the study. Results: A total of 623 code blue cases were included in the study. The average time between the call and arrival at the scene was found to be 1.63 ± 1.6 minutes. It was determined that only 28.6% (178) of the 623 code blue calls met the criteria for activation. Looking at the demographic data of these 623 patients, the average age was found to be 52.50 ± 21.1, with 56.7% being female. The most common reason for code blue activation was syncope/presyncope, accounting for 37.6%. The majority of codes(66.6%) occurred during working hours, with outpatient clinics (31.8%) being the most frequent source of code blue calls. The total number of correctly identified codes was 178, with 140 being cardiac arrests (CA) and 38 interventions for critical patients and elective intubations. After code blue activation, spontaneous circulation was regained in 51.4% of patients (Return of Spontaneous Circulation - ROSC), while 48.5% resulted in an exitus. When comparing correct and incorrect codes, statistically significant differences were found in the higher average age of patients, higher male gender ratio, and the presence of chronic diseases such as coronary artery disease (CAD), cerebrovascular events (CVA)/Alzheimer's, malignancy, chronic kidney disease (CKD), and congestive heart failure (CHF) for correct codes. Conclusion: When evaluating the code blue applications in our hospital, it has been observed that a significant portion of the calls were inappropriate, indicating difficulties in recognizing cardiac arrest. Therefore, regular in-house training related to Cardiopulmonary Arrest (CPA) and Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) is essential. Code blue is a time-sensitive practice, and incorrect codes can lead to workforce and motivation loss, as well as desensitization within the team. To improve the outcomes of code blue cases where resuscitation is applied, it is crucial to early detect and prevent conditions that may lead to cardiac arrests.