Online market ve yemek siparişi verilen aplikasyonların (telefon uygulamalarının) 18-50 yaş arası bireylerin besin tüketimi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Nutritional habits of university students on the campus,the preference of the places that provide this service andthe factors affecting it
  1. Tez No: 830857
  2. Yazar: EZGİ OSMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Online food ordering, media and advertising in nutrition, obesity, eating disorders
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma Online market ve yemek siparişi verilen aplikasyonların (telefon uygulamalarının) 18-50 yaş bireylerin besin tüketimi üzerine etkisinin değerlendirilmesi konusunu ele almaktadır. Teknolojinin online yemek siparişi platformlarının popülerliği, yemek tercihlerinde ve beslenme alışkanlıklarında önemli değişimlere yol açmaktadır. Araştırma, katılımcıların demografik özelliklerine, yemek tercihlerine, online yemek siparişi alışkanlıklarına ve besin tüketim düzenlerine odaklanmıştır. Özellikle çalışma saatlerinin yemek hazırlama sürecini nasıl etkilediği, yemek seçiminde uygulamalardaki kampanyalar bu tür uygulamaların bireylerin beslenme kalitesi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Teknolojinin günlük hayatımıza derinlemesine entegrasyonu, yemek hazırlama, satın alma ve tüketme şekillerinde önemli değişiklikler yaratmaktadır. Çalışma, bu değişikliklerin bireylerin beslenme kalitesi üzerindeki olası etkilerini analiz etmektedir. İncelenen faktörler arasında, uygulama içi reklamların ve promosyonların besin tercihlerini nasıl etkilediği, teknoloji kullanımının bireylerin sağlıklı beslenme alışkanlıklarına nasıl yansıdığı ve online platformların yemek seçiminde nasıl bir rol oynadığı yer almaktadır. Araştırma sonuçları, online yemek siparişi ve market uygulamalarının bireylerin olumlu ve olumsuz yönde beslenme alışkanlıklarını etkileyebileceğini ortaya koymaktadır. Bazı kullanıcılar, daha geniş ürün yelpazesi ve kolay erişim sayesinde daha sağlıklı seçeneklere yönelirken, diğerleri ise indirimler ve reklamlar yoluyla daha yüksek kalorili ve işlenmiş gıdalara yönelebilmektedir. Sonuçlar, yemek sipariş uygulamalarının ve online market alışverişinin bireylerin beslenme alışkanlıkları üzerinde çeşitli etkiler sunmuştur. Çalışma, online yemek siparişi ve market alışverişi yapmanın, bireylerin daha fazla işlenmiş gıda ve yüksek enerjili yiyeceklere yönelmesine yol açabileceği sonucuna ulaşmıştır. Aynı zamanda, bu uygulamaların kullanımının, bazı bireylerde daha bilinçli ve sağlıklı yemek seçimlerine de imkan tanıyabileceği bulunmuştur. Çalışma, diyetisyenlerin toplumun beslenme alışkanlıklarını ve genel sağlığını iyileştirmek adına teknolojinin nasıl etkin bir şekilde kullanılabileceğine dair önemli içerikler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the evaluation of the effect of online grocery and food ordering applications (phone applications) on the food consumption of individuals aged 18-50 years. The popularity of online food ordering platforms has led to significant changes in food preferences and dietary habits. The research focused on the demographic characteristics, food preferences, online food ordering habits and food consumption patterns of the participants. In particular, how working hours affect the food preparation process, campaigns in food selection applications and the effects of such applications on the nutritional quality of individuals were analysed. The deep integration of technology into our daily lives is creating significant changes in the way we prepare, purchase and consume food. The study analyses the possible effects of these changes on the nutritional quality of individuals. Factors analysed include how in-app advertisements and promotions influence food preferences, how technology use is reflected in individuals' healthy eating habits, and what role online platforms play in food choice. The results of the study reveal that online food ordering and grocery store applications can affect individuals' dietary habits in both positive and negative ways. While some users may be attracted to healthier options due to the wider range of products and easy access, others may be attracted to higher calorie and processed foods through discounts and advertisements. The results show that food ordering applications and online grocery shopping have various effects on individuals' dietary habits. The study concluded that online food ordering and grocery shopping may lead individuals to consume more processed and high-energy foods. At the same time, it was also found that the use of these applications may allow some individuals to make more conscious and healthy food choices. The study provides important insights into how dietitians can effectively use technology to improve the dietary habits and overall health of the population.