Spinoza'nın günümüz psikoterapi yöntemlerindeki izleri
Traces of Spinoza in contemporary psychotherapy methods
- Tez No: 830879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERGEN COŞKUN ÖZÜAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Spinoza, Bilişsel Davranışçı Terapi, Akılcı Duygusal Davranışçı Terapi, Duygu Odaklı Terapi, Kabul ve Kararlılık Terapisi, Bilinçli Farkındalık Odaklı Stres Azaltma Terapisi, Spinoza, Cognitive Behavioral Therapy, Rational Emotive Behavioral Therapy, Emotion Focused Therapy, Mindfulness Based Stress Reduction Therapy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma uzun zamandır felsefe ile yollarını ayırma eğiliminde olan psikoloji bilimine yeniden birlikte olma çağrısı olarak yazılmıştır. Günümüzden yaklaşık dört yüz yıl önce yaşamış olan Benedictus Spinoza'nın, insanlara psikolojik iyileşme sağlamak amacı ile tasarlanan psikoterapi yöntemlerinde bulunan izlerinin, daha önce yeteri kadar görülmemiş olması bu tezin yazılma nedenidir. Bu kapsamda tezde önce Spinoza'nın temel kavramları ve önermeleri anlatılmış, ardından bu önermelerin hangi psikoterapi yöntemlerine ışık tutmuş olduğu araştırılmış ve Bilişsel Davranışçı Terapi, Akılcı Duygusal Davranışçı Terapi, Duygu Odaklı Terapi, Kabul ve Kararlılık Terapisi ve Bilinçli Farkındalık Odaklı Stres Azaltma Terapisi'ndeki Spinoza etkisi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was written as a call to reunion with psychology, which has long tended to part ways with philosophy. The reason for writing this thesis is that the traces of Benedictus Spinoza, who lived about four hundred years ago, in psychotherapy methods designed to provide psychological healing to people, have not been seen before. In this context, Spinoza's basic concepts and propositions were first explained in the thesis, then it was investigated which psychotherapy methods these propositions shed light on, and the Spinoza effect on Cognitive Behavioral Therapy, Rational Emotional Behavioral Therapy, Emotion-Focused Therapy, Acceptence and Commitment Therapy and Mindfulness Based Stress Reduction were discussed.