Okul yöneticilerinin, öğretmenlerin sanal kaytarma davranışlarına ilişkin görüşleri
Opinions of school administrators on teachers' cyberloafing behaviors
  1. Tez No: 830893
  2. Yazar: GÖKHAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PÜREN AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Sanal Kaytarma, Okul Yöneticileri, Öğretmen, Education, Cyberloafing, School Administrators, Teacher
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Teknolojinin kullanımı her alanda olduğu gibi eğitim alanında da yıllardır gelişmekte ve değişmektedir. Teknolojik gelişmelerin teşvik ettiği internetin yaygınlaşması ve kullanımı, bireylerin interneti kişisel ihtiyaçlarına, tercihlerine ve hedeflerine göre kullanmasına olanak sağlamaktadır. Uygun davranışların sergilenmesi sağlam, başarılı, verimli, şeffaf, avantajlı ve kaliteli bir ortam sağlamaktadır. Teknolojinin günlük hayatlarımıza entegrasyonu potansiyel olarak iş sırasında interneti ve e-postayı kişisel amaçlarla kullanmayı gerektiren sanal kaytarmaya yol açabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, 2022-2023 eğitim öğretim yılında ülkenin en kalabalık ve teknolojik açıdan gelişmiş şehri olan İstanbul'un Ataşehir, Sultangazi, Beylikdüzü ve Bağcılar gibi çeşitli ilçelerinde görev yapan okul yöneticilerinden görüşler toplayarak sanal kaytarmanın çeşitli yönlerini araştırmaktır. Araştırma özellikle yöneticilerin görev yaptığı okullardaki öğretmenlerin sanal kaytarma davranışlarını araştırmayı amaçlamaktadır. Öğretmenlerin sanal kaytarma davranışlarını inceleyen bu çalışmanın bir diğer önemli amacı, sanal kaytarma davranışlarının özelliklerini, yaygınlığını, sonuçlarını ve ele alma stratejilerini anlamaktadır. Ayrıca bu davranışların eğitimi nasıl etkilediğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmada, çoklu durum çalışması olarak bilinen nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Konunun kapsamlı bir şekilde incelenmesi amacıyla veriler, dokuz okul müdürü ve müdür yardımcısıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak okul yöneticilerine toplam 15 adet net ve açık uçlu soru sorulmuştur, okul yöneticileri de kendilerine göre ayrıntılı cevaplar vermişlerdir ve her bir görüşme 40 ila 50 dakika arasında sürmüştür. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmış olup analizler Excel ve Word programları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre okul yöneticileri sanal kaytarma davranışlarını öğretmenlere yakışmayan eylemler, sorumlulukları yerine getirememe ve mesai saatleri içerisinde sosyal medyada vakit geçirme olarak tanımlamışlardır. Okul yöneticilerinin cevaplarından yola çıkılarak uygulayıcılara ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The utilization of technology in the realm of education, much like in every other field, has been evolving and undergoing changes for numerous years. The widespread availability and utilization of the Internet, propelled by technological advancements, empowers individuals to employ it according to their personal needs, preferences, and objectives. Demonstrating appropriate behaviours provides a robust, successful, efficient, transparent, advantageous, and qualitative environment. The integration of technology into our daily lives can potentially lead to cyberloafing, which entails using the internet and email for personal purposes while on the job. The objective of this study is to investigate various aspects by gathering insights from school administrators working in diverse districts of Istanbul such as Ataşehir, Sultangazi, Beylikdüzü and Bağcılar, the country's most populous and technologically advanced city in 2022-2023 school year. Specifically, the research aims to explore the cyberloafing behaviours of teachers within the schools where these administrators are employed. Another significant objective of this study, which delves into the cyberloafing behaviours of teachers, is to comprehend the characteristics, prevalence, consequences, and strategies for addressing cyberloafing behaviours. Additionally, it seeks to assess how these behaviours impact education. In this research, one of the qualitative research methods known as the multiple case study was used. To conduct a comprehensive examination of the issue, the data were gathered by using semi-structured interviews with nine school principals and vice principals. Using the semi-structured interview technique, a total of 15 clear and open-ended questions were asked to school administrators, for them to give detailed answers in their own manner, and each interview lasted between 40 and 50 minutes. The descriptive analysis method was used to analyze the data and analyzes were carried out with Excel and Word programs. According to the results of the research, school administrators defined cyberloafing behaviours as actions that do not suit teachers, failure to fulfil responsibilities and spending time on social media during working hours. Based on the answers of school administrators, suggestions were made for practitioners and researchers.