Hekim yöneticilerin mesleki kimlik algılarına bakış açısı: Muş ili örneği
Perceptions of professional identity perceptions of physician administrators: The case of Muş province
- Tez No: 830940
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTUĞ ALTIN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR YEŞİLYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hekim Yönetici, Mesleki Kimlik, Sağlık Yöneticisi, Sağlık Yönetimi, Yönetici Rolü, Healthcare Management, Health Manager, Managerial Role, Physician Manager, Professional Identity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Teknolojinin gelişmesi birçok değişim ve gelişimi de beraberinde getirmektedir. Yönetim anlayışı da bu değişimden etkilenen alanlardan biridir. Yönetim anlayışında meydana gelen değişim ve gelişmeler daha etkili ve verimli hizmet sunumu için ortam hazırlamıştır. İşletmelerde etkinlik ve verimlilik adına önemli görülen noktalardan biri çalışanların, kendi uzmanlık alanlarında görevlerini yerine getirmesidir. Hekim yöneticilerin mesleklerini icra ederken yaşadıkları süreçler, aldıkları eğitimler, yönetim ve yöneticilik ile alakalı dersler, mesleki kimlik tanımlamaları çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, sağlık kurumlarında hekim yöneticilik ve mesleki kimlik kavramlarının hekim yöneticiler bağlamında nitel yöntemlerle değerlendirilmesidir. Hekim yöneticilerin mesleki kimlik algılarına bakış açılarını tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmada, fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Çalışma grubu sorulara cevap verebileceği düşünülen hekim yöneticilerden oluşmaktadır. Görüşmelerde yapılandırılmış soru formları ile toplanan veriler, ilgili nitel analiz programında analiz edilerek temalar ve kodlar oluşturulmuştur. Çalışma 3 tema altında toplanmıştır. Bunlar; hekimlik mesleği, yönetici rolü ve yönetim süreçleridir. Araştırma sonucunda yönetici hekimlerin kendilerini öncelikle hekim olarak tanımladıkları görülmektedir. Yöneticiliğin olumlu yanlarının bulunduğunu fakat aynı zamanda hekimlik kimliğinden uzaklaştıracak bir iş yükü olarak görüldüğü tespit edilmiştir. Çalışma süreleri, içerisinde bulundukları bürokratik işlemlerin fazlalığı ve karşılaşılan siyasi baskılar nedeniyle zorluklar yaşandığı görülmektedir. Yönetim ve yöneticilik ile alakalı derslerin olmayışı hekimler için zorluk yaratırken, ilgili kavramları çalışma süresinde tecrübe ederek öğrendikleri görülmektedir. Elde edilen sonuçlar çerçevesinde hekimlerin üst yönetimde yer almasının yanı sıra diğer kademelerde ise ilgili alandan mezun bireylerin yer alması, tıp lisans eğitimine yöneticilik ile ilgili derslerin konulması ve hekimlerin yöneticilik süresi içerisinde hizmet içi eğitimlerin artırılması yönünde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The development of technology brings with it many changes and developments. The understanding of management is also one of the areas affected by this change. Changes and developments in the understanding of management have prepared the environment for more effective and efficient service delivery. One of the important points in terms of efficiency and productivity in enterprises is that employees fulfill their duties in their own fields of expertise. The processes that physician managers experience while performing their profession, the training they receive, the courses related to management, and professional identity definitions form the basis of the study. The aim of the study is to evaluate the concepts of physician management and professional identity in health institutions with qualitative methods in the context of physician managers. It is aimed at determine the perspectives of physician managers on their professional identity perceptions. In the study, phenomenology was used. The study group consists of physician managers who are thought to be able to answer the questions. The data collected through structured questionnaires in the interviews was analyzed in the relevant qualitative analysis program, and themes and codes were created. The study is grouped into three themes. These are the medical profession, managerial role, and management processes. As a result of the research, it is seen that the executive physicians define themselves primarily as physicians. It has been determined that management has positive aspects, but it is also seen as a workload that will distract from the identity of a physician. It is seen that there are difficulties due to their working hours, the excess of bureaucratic processes they are involved in, and the political pressures encountered. While the absence of courses related to management and administration creates difficulties for physicians, it is seen that they have learned the related concepts by experiencing them during the study period. Within the framework of the results obtained, suggestions were made to include physicians in senior management as well as individuals who graduated from the relevant field at other levels, to include courses related to management in medical undergraduate education, and to increase in-service trainings during the management period of physicians.