Bakıma yönelik tasarım ve silecek üretim tesisindeki uygulamaları
Maintenance design and its applications in the wiper manufacturing facility
  1. Tez No: 831093
  2. Yazar: MURAT CAN TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADALET ZEREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakıma Yönelik Tasarım, Montaja Yönetim Tasarım, Overall Equipment Effectiveness(OEE), Maintenance-Oriented Design, Assembly-Management Design, Overall Equipment Effectiveness (OEE)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tasarım; ürünün uzun ömürlü olmasını ve ürünün pratik, efektif bir yol izleyerek bakım yapılabilmesini sağlamaktır. Tasarım sırasında bakım yapılabilirliğin dikkate alınmaması durumunda; yüksek bakım bedelleri, duruş zamanlarının artması ve mamüllerin uzun süre kullanım dışı kalması; bakım-onarım personellerinin adam-saat sürelerinin uzaması, hatta çalıştıkları esnada potansiyel iş kazası riskine sahip olması anlamına gelebilir. Ürünün bakım kolaylığı, bakım faaliyetlerinin ne kadar hızlı gerçekleştirilebileceğini etkiler. Bakım yapılabilir ürünlerin hem düzeltici hem de önleyici bakım görevlerinin yerine getirilmesi nispeten kolaydır ve bu nedenle daha az zaman ve işçilik saati gerektirir. Montaja Yönelik Tasarım ise istenilen tasarımı mevcut üretim kısıtlarıyla birlikte düşünerek en iyi imalat ve montaj şeklini sağlayacak tasarımı gerçekleştirmek üzere geliştirilmiştir. Silecek sistemi; aracın ön kısmından sürücü tarafına doğru sızabilecek olan kar yağmur damlacıklarını güvenli sürüş açısından temizleyen hatta cam üzerinden süpüren bir sistemdir. Böylece araç operatörü önlerinde ne olduğunu daha iyi görebilir. Tekerleğe ve palet sistemine sahip olan her türlü araç, hava taşıtları hatta deniz taşıtları dahil olmak üzere hemen hemen tüm motorlu taşıtlar genellikle yasal bir gereklilik olan bu tür bir veya daha fazla silecekle donatılmıştır. Tezimiz de silecek üretim tesisinde gerçekleştirilen montaja ve bakıma yönelik tasarım uygulaması anlatılmıştır. Montaja ve bakıma yönelik tasarım dikkate alınarak yapılan tasarım değişiklikleri sonrasında makinanın çalışmasında performans, verim, ergonomi, kalite ve maliyet açısından oluşan iyileşmeler (OEE) hakkında detaylı analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Design; It is to ensure that the product is long-lasting and that the product can be maintained by following a practical and effective way. In case the maintainability is not taken into account during the design; high maintenance costs, increased downtime, and long-term out-of-use of products; It may mean that maintenance-repair personnel have a longer man-hour period, and even have a potential risk of occupational accidents while they are working. The ease of maintenance of the product affects how quickly maintenance activities can be performed. Maintainable products are relatively easy to perform both corrective and preventive maintenance tasks and therefore require less time and labor hours. Assembly Oriented Design, on the other hand, has been developed to realize the design that will provide the best manufacturing and assembly method by considering the desired design together with the current production constraints. Wiper system; It is a system that cleans the snow and rain droplets that may leak from the front of the vehicle towards the driver's side for safe driving and even sweeps it over the glass. Thus, the vehicle operator can better see what is in front of them. Almost all motor vehicles, including any vehicle with a wheel and track system, aircraft or even watercraft, are equipped with one or more such wipers, which is often a legal requirement. In our thesis, the design application for assembly and maintenance carried out in the wiper production facility is explained. After the design changes made considering the design for assembly and maintenance, detailed analyzes were made about the improvements (OEE) in the operation of the machine in terms of performance, efficiency, ergonomics, quality and cost.