Yunanistan'ın Gümülcine şehrine bağlı Kozlukebir belediyesi köylerinin tarım topraklarının verimlilik durumlarının araştırılması
The agricultural soil yield status analysis of villages under Kozlukebir municipality connected to the city of Gümülcine in Greece
  1. Tez No: 831155
  2. Yazar: ENES CHOUSEIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ADİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Trakya, Gümülcine, Kozlukebir Belediyesi, Toprak Verimliliği, Western Thrace, Gumulcine, Kozlukebir Municipality, Soil Yield
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma Yunanistan'ın Batı Trakya bölgesindeki Gümülcine şehrine bağlı olan Kozlukebir Belediyesi köylerinin tarım topraklarının verimlilik durumlarının araştırılması adına yapılmış bir çalışmadır. Çalışmamızda 19 köyden alınmış 100 toprak analiz örneği kullanılmıştır. Bu analizlere göre toprakların kum, silt, kil oranlarının belirlenmesi sonucu toprakların tekstür sınıfı ve pH, kireç, organik madde, tuz oranları ile bitki besin elementlerinden azot, fosfor, potasyum, magnezyum, demir, bakır, çinko ve mangan elementleri incelenmiş ve mevcut değerlere göre sınıflandırılmıştır. Yapılan hesaplamalar sonucu toprakların verimlilik durumu belirlenerek yorumlanmıştır. Çıkan sonuçlara göre Kozlukebir Belediyesi köylerinin topraklarında makro besin elementlerinden bitkiler için yarayışlı N oranı 3,48 mg/kg ile 56,14 mg/kg arasında ''çok az'', yarayışlı P oranı 2,8 mg/kg ile 55,9 mg/kg arasında ''yeterli'', değişebilir K oranı 52 mg/kg ile 763 mg/kg arasında ''yeterli'', Mg oranı 88 mg/kg ile 1165 mg/kg arasında ''yeterli'' olarak bulunmuştur. Mikro besin elementlerinden yarayışlı Fe oranı 4,8 mg/kg ile 153,0 mg/kg arasında ''yüksek'', Cu oranı 0,5 mg/kg ile 5,7 mg/kg arasında ''yeterli'', Zn oranı 0,18 mg/kg ile 57,4 mg/kg arasında ''az'' ve Mn oranı 3,48 mg/kg ile 56,14 mg/kg arasında ''az'' olarak tespit edilmiştir. Toprakların organik madde miktarları % 67 oranında ''az'', kireç % 74 oranında ''az kireçli'', tuz oranı % 51 oranında ''tuzlu'' ve pH seviyesinin % 74 ile ''hafif alkali'' sınıfında olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The work is namely focused on soil yield status analysis of villages under Kozlukebir Municipality connected to the city of Gumulcine in Greece. In this work we have used 100 soil analysis samples from 19 villages. In accordance with these analyses, after the sand, silt and clay percentage was determined, we were able to categorize the texture class, pH, lime, organic matter, salt percentage of soil in addition to the nutritional elements such as nitrogen, phosphor, potassium, magnesium, iron, copper, zinc and mangan after examination, in compliance with their assets. With the result of the calculation kept in mind, the yield status of soils were identified and explained. According to the results, the soil in the villages of Kozlukebir Municipiality, for plants the macro nutritional elements, available N amount is between 3,48 mg/kg and 56,14 mg/kg ''very little'', available P amount is between 2,8 mg/kg and 55,9 mg/kg ''enough'', exchangable K amount is between 52 mg/kg and 763 mg/kg ''enough'', Mg amount is between 88 mg/kg and 1165 mg/kg ''enough''. In the case of micro nutritional elemenents, it has been found that available Fe amount is between 4,8 mg/kg and 153,0 mg/kg ''high'', Cu amount is between 0,5 mg/kg and 5,7 mg/kg ''enough'', Zn amount is between 0,18 mg/kg and 57,4 mg/kg ''low'' and Mn amount is between 3,48 mg/kg and 56,14 mg/kg ''low''. The amount of organic matter in the soil is 67 % ''low'', lime amount is 74 % ''little calcareous“, salt amount is 51 % ”salty“ and with a level of 74 % pH it is categorized as ”slightly alkaline".