Bingöl'deki geleneksel meslekler üzerine halk bilimsel bir inceleme
A folkloric research on traditional works in Bingöl
  1. Tez No: 831245
  2. Yazar: MUSTAFA ÇELEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET EMİN ALTINIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Meslek, Kültür, Bingöl, Halk Bilimi, Traditional Occupation, Culture, Bingöl, Folkloristic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Kültür gelenek sayesinde aktarılır. Geleneğin maddi ürünler ve sözlü anlatmalar ile hayat bulduğunu da belirtmek gerekir. Geleneksel meslekler kültürün maddi boyutunu gözler önüne serer. Milletlerin kültürel belleklerinde önemli yer tutan el sanatlarıyla ilişkili olan meslekler geleneksel uygulamaları ile kültür aktarımını sağlar.“Bingöl'deki Geleneksel Meslekler Üzerine Halk bilimsel Bir İnceleme”adlı bu çalışma, asırlardır Bingöl şehrindeki halk ekonomisini yansıtan mesleklere yönelik olarak hazırlanmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmanın Birinci Bölümü'nde Bingöl tarihi hakkında bilgiler yer almaktadır. Ayrıca çalışmanın tanımı yapılarak amacı ve öneminden bahsedilmiş, kapsam ve sınırlılıkları belirlenmiştir. İkinci Bölüm, geleneksel meslekler hakkında kavramsal çerçeveyi çizmek ve Somut Olmayan Kültürel Miras ve Kültür Turizmi açısından değerlendirme yapmak için ayrılmıştır. Üçüncü bölüm ise kaynak kişilerle yapılan mülakatlarda elde edilen bilgileri içermektedir. Mesleklerin geleneksel boyutunu yordamaya çalıştığımız çalışmanın son kısmı mesleğin geçmişi, bugünü ve geleceği hakkında değerlendirmeleri içermektedir.
Özet (Çeviri)
Culture is transmitted through tradition. Additionally, it should be indicated that the tradition comes to life with tangible products and oral narrations. Traditional occupations reveal the tangible dimension of culture. Handicraft-related occupations, which have an important place in the cultural memory of nations, provide cultural transmission through their traditional practices. This study, titled“A Folkloristic Study on Occupations in Bingöl”has been prepared for the occupations reflecting the local economy that have been carried out in this city for centuries. This study consists of three sections: In the first section, brief information about the history of Bingöl is given. Besides the definition, purpose, and importance of the study, the scope and limitations are also determined. The second section is devoted to drawing a conceptual framework for traditional occupations and making an evaluation in terms of intangible cultural heritage and cultural tourism. The contribution of these occupations to the tourism of the city is handled. The third section includes the information obtained from the interviews with the masters. The experiences gained from the masters are evaluated, and the traditional dimension is investigated. It includes evaluations about the past, present, and future of the traditional occupation.