Bingöl'de dini hayat
Religious life in Bingöl
- Tez No: 159642
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜNİR KOŞTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
ÖZET Din ve toplum ilişkisi her dönemde güncelliğini korumuş olan bir olgudur, insanlık tarihi bu ilişkinin almış olduğu şekillere göre biçimlenmiştir denilebilir. Batıda başlayıp Türkiye'de son yıllarda çoğalan dini hayat çalışmaları da bu ilişkileri anlamaya yönelik alan araştırmalarıdır.“Bingöl'de Dini Hayat”adlı bu yüksek lisans çalışması kuşkusuz bu araştırmalardan biri olma özelliği göstermektedir. Türkiye'deki toplumsal dokunun anlaşılması ve dolayısıyla da toplumsal bütünleşmenin sağlanması için bu tür çalışmaların yaygınlaşarak devam etmesi hususiyetini bu açıdan değerlendirmekte fayda vardır. Bu yönüyle bakıldığında üç ana bölümden oluşan bu çalışmada öncelikle din ve toplum ilişkisi kavramsal olarak açıklanmaya çalışılmışta. Bu ilişkinin üç boyutu olan inanç, ibadet ve sosyal hayatla alakalı teorik çerçeve ortaya konulmuştur. Ayrıca araştırma alanının genel karakteristiği olan coğrafi durum, iklim, tarih, nüfus ve yerleşme, eğitim, ekonomik ve sosyal hayat, dini kurumlar ve sağlık göstergeleri genel hatlarıyla incelenmiştir. Son bölümde ise araştırma alanında dini hayatın belirtilen üç boyutuna ilişkin tutumların ölçülmesine yönelik“tutum ölçekleri”oluşturularak anket formları analizlere tabi tutulmuştur. Buna göre araştırma alanında sosyal hayatta din hala belirleyici bir unsurdur. Dini anlayış daha çok anne-baba ve yerel din hocaları eksenli bir iklimde biçimlenmesine karşın Kur' an Kursları ve İmam Hatip Liselerinin kurulması ile önemli değişimlerin yaşanmaya başlandığı anlaşılmaktadır. Araştırmaya katılanlar inanç açısından en yüksek düzeyde bir katılım gösterirken ibadet ve sosyal hayata ilişkin tutumlarda çeşitli değişkenlere göre farklılaşmalar göstermektedirler. Dini hayatın (inanç, ibadet, tutumu ve davranış) tecrübe edilmesinde ve sosyal hayatta dini tutumların belirmesinde yaş, cinsiyet, eğitim, meslek ve gelir dağılımına göre farklılaşmalar söz konusudur. Şehirleşme ve modernleşme çabalarının olduğu araştırma alanında sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin düşük olması ve kentin tarihi geçmişinin olmaması bir“şehir kültürü”nün oluşamamasına dolayısıyla geleneksel kültürün belli formlarda da olsa yaşamasına olanak sağlamıştır. Geleneksel geniş aile tipi ve erkek egemen bir toplumsal yapının varlığı bunun sonucudur. Eğitim seviyesinin veya gelir düzeyinin yüksek olduğu durumlarda ise önemli değişimlerin meydana geldiği gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The religion-society relation has always been one of the most important issues in every era. It can be claimed that the human history was shaped according to this relation. The area researhes including religious life that started in west first and recently have an increase tendency in Turkey is devoted to understand this relation. In this context, The Msc thesis called“Religious Life in Bingöl”is obviously denoted as one of these area researhes. To understand the social structure of Turkey, so to provide the social integrity, these kinds of area studies must be done. Therefore, this study must be evaluated in this frame. The religon and society relation is initially tried to analyse in a conceptual frame in this thesis which has three parts.The relevant theoretical frame related to the three dimensions of this relation which are belief, worship and social life, is tried to analyzed here. Besides, the outline of the general charasteristics of the area research which are geographic condition, climate, history, population ve civilization, education, economic and social life, religious organiziaton and health index has been examined. In the last episode of this study, the public survey that was done on the basis of the attitude scale regading the three dimensions of the religious life mentioned above was analayzed. Accordingly, in this area research, religion has a dominant effect in the social life. Although the relious life is shaped under the control of family and local religious preachers, it is understood that together with the establishment of the Quran courses and İmam Hatip High Schools, important changes has been occured in the religious life. While the participants of this erea reserach are showing a high attitude for the belief, regarding the worship and social life they shows discrepants related to several varifications. There are varfications in determination of religious attitude and the practice of religious life according to the age, sexual variety, education, occupation and average income. In contrast to the urbanization and modernization efforts in the area research, because of the low developed level in socioeconomic life and having short of historical backround, the urban culture has not been created. Therefore, the traditional values have still important place in the social and religious life. The existance of the traditional family type and a male-dominant social structure are the outcome of these circumstances. Together with this, when both the education and the income level are high, important varifications are observed.
Benzer Tezler
- Türkiye'de Ramazan ayının gıda tüketimine etkisi: Bingöl ili örneği
Ramadan has to food consumption in Turkey effect: Bingöl province sample
ARZU VAROL
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
EkonomiBingöl Üniversitesiİslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ BEŞİR KOÇ
- أثر الطريقة النقشبندية في الحياة الدينة في حلب وما حولها
Nakşibendiyye tarikatı'nın 20. yüzyılda Halep ve çevresinde dini hayat üzerindeki etkisi
HUSSEİN HUSSEİN
Yüksek Lisans
Arapça
2023
DinBingöl ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MEHMET ŞİRİN AYİŞ
- Sünnet'te ve geleneğimizde cenâze merasimlerinin birbirine uygunluğu meselesi (Bingöl örneği)
The case of compatibility of funeral ceremonies in the hadiths and in our traditions with each other (Bingöl as a sample)
REMZİ HANSU
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
DinYüzüncü Yıl ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HARUN REŞİT DEMİREL
- Ebeveynlerin dindarlık tutumu ile çocuklarının beden eğitimi ve spor etkinliklerine katılımı arasındaki ilişki
The relationship between parents' religious attitudes and children's participation in physical education and sports activities
YAKUB GELEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
SosyolojiAtatürk ÜniversitesiSpor Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. GÜL EDA BURMAOĞLU
DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR YAPRAK KEMALOĞLU
- Folklorê kirmancan (Zazayan / Kırdan / Dimılîyan) ser o cigêrayîşê
Kırmancların (Zazaların/Kırdların/Dımılilerin) folkloru üzerine bir araştırma
NADİRE GÜNTAŞ ALDATMAZ
Yüksek Lisans
Kürtçe
2013
Doğu Dilleri ve EdebiyatıMardin Artuklu ÜniversitesiKürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
PROF. DR. KADRİ YILDIRIM