Arşiv belgelerine göre Balkan savaşlarında Kızılay'ın faaliyetleri
According to archive documents activities of the Red Crescent in the Balkan wars
- Tez No: 831252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHATTİN TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Balkan Savaşları, Hilal-i Ahmer Cemiyeti, Muhacir, Yardım Faaliyetleri, Salgın Hastalıklar, Hastane, Sağlık Hizmetleri, Balkan Wars, Hilal-i Ahmer Society, Immigrants, Aid Activities, Epidemics, Hospital, Health Services As of our subject, we are working on an advancing research based on the Balkan War
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Hilal-i Ahmer Cemiyeti, 11 Haziran 1868'de Cenevre Sözleşmesi temelinde kurulmuş uluslararası bağlantıya sahip bir cemiyettir. Gerek savaşlarda, gerek sosyal ihtiyaçlarda, gerek doğal afetlerde halk kalkınmasında önemli rol oynamıştır. Günümüzde de Kızılay adıyla halen daha çalışmalarına devam etmektedir. Kuruluşu her ne kadar Cenevre Sözleşmesi ile bağlantılı olsa da takındığı tavır İslam şuurunun özüdür. Bu sebeple Osmanlı Döneminden itibaren birçok süreçten geçmesine rağmen faaliyetleri hala devam etmektedir. İçimizdeki vicdani sesin günümüz adı Kızılay'dır. Hilal-i Ahmer, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları, Milli Mücadele Dönemi, 1. Dünya Savaşı vb. birçok savaş ve afet döneminde halk/devlet ile işbirliğini sağlamıştır. Bu süreçlerde hem devlet yetkilileri, hem halk, hem de Salib-i Ahmer Cemiyeti nezdinde birçok mecradan da takdir toplamıştır. Hilal-i Ahmer Cemiyeti hakkında edinilen bilgiler dönemin daha net anlaşılması için önem ifa etmektedir. Çünkü bu yol ile sadece bir cemiyete ya da savaşa değil halkın o dönemki sosyal hayatına da ulaşabilmekteyiz. Konumuz itibariyle Balkan Savaşları merkezli ilerleyen bir araştırma üzerinde çalışmaktayız. Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nin Balkan Savaşlarındaki faaliyetlerini arşiv metinleri ışığında incelemek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Red Crescent Society is an internationally connected society established on the basis of the Geneva Convention on June 11, 1868. It has played an important role in the development of the people in wars, social needs and natural disasters. Today, it still continues to work under the name of Kızılay. Although its establishment is connected with the Geneva Convention, its attitude is the essence of Islamic consciousness. For this reason, although it has gone through many processes since the Ottoman Period, its activities still continue. The current name of the conscientious voice within us is Kızılay. Hilal-i Ahmer, Tripoli War, Balkan War, National Struggle Period, 1st World War etc. It has provided cooperation with the people/state during many wars and disasters. In these processes, he received appreciation from many media, both from the state officials, the public and the Salib-i Ahmer Society. The information obtained about the Red Crescent Society is important for a clearer understanding of the period. Because in this way, we can reach not only a society or a war, but also the social life of the people at that time. As of our subject, we are working on an advancing research based on the Balkan War. It is aimed to examine the activities of the Hilal-i Ahmer Society in the Balkan Wars in the light of archival texts.