İbn Sînâ'da var olmayanın konumu
Avicenna on the status of non-existent
- Tez No: 831300
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESAT BURAK ŞAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İmkânsız, Madum, Şey, İmkânsız Mahiyetler, Vehim Gücü, Mütehayyile, Kurgusal Suretler, Impossible, non-Existent, Thing, Impossible Quiddities, Estimative Power, Compositive Imagination, Fictional Forms
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmada düşünce tarihimiz boyunca yeterli ilgiyi görmediğini düşündüğümüz madumların bilhassa da imkânsızların durumu, İbn Sina felsefesi merkeze alınarak incelenmektedir. İlk olarak İbn Sina öncesi dönemde maduma dair genel bir tasvir sunulurken daha sonra filozofun sisteminde madum ve imkânsız kavramları varlık, mahiyet ve imkân kavramlarına nispetle ele alınmaktadır. Madum ve imkânsızların tahlilini takiben var olmayanların nefste nasıl meydana geldikleri ve nasıl tümel akledilir oldukları gibi sorular kurgusal suretlerin idrak süreci takip edilerek cevaplandırılmaktadır. Son olarak Faal Akıl ve suretler arası ilişki kurgusal suretlerin sudûru açısından tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the situation of the non-existents, especially the impossible, which we think did not receive sufficient attention throughout our history of thought, is examined by focusing on the philosophy of Avicenna. First, a general description of the non-existent in the pre-Avicenna period is presented, then the concepts of the non-existent and the impossible are discussed in relation to the concepts of existence, essence and possibility in the philosopher's system. Following the analysis of the non-existent and the impossible, questions such as how non-existent things occur in the soul and how they become universally intelligible are answered by following the comprehension process of fictional forms. Finally, the relationship between Active Mind and forms is discussed in terms of the emergence of fictional forms/beings.