Pandemi süresince yatılı okul personelinin deneyimlediği zorluklar ve çözüm yolları
Challenges experıenced by resıdentıal school staff and tacklıng these challenges
  1. Tez No: 831326
  2. Yazar: MELEK AVCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABİHA DULAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yatılı okul, pansiyon, covid-19, belletmen öğretmen, Residential school, boarding school, covid-19, residential teachers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı, covid-19 salgını süresince yatılı okullarda görev alan belletmen öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin yaşadıkları zorlukları ve bu zorluklara ilişkin çözüm yollarını ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma desenlerinden olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen, Türkiye genelinde yatılı okullarda görev yapan 15 okul müdürü, yurtlardan sorumlu müdür yardımcısı ve belletmen öğretmenden oluşmaktadır. Katılımcılardan yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla elde edilen veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda yönetim sorunları, yatılı okulların doğası, duyguların yönetimi ve pandemi sonrasındaki değişimler olmak üzere dört temaya ulaşılmıştır. Bu bağlamda salgın süresince yatılı okul yöneticilerinin süreci yönetmekte çeşitli zorluklar yaşadığı, belletmen öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin velilerle iletişim sorunları yaşadığı, yasaklar sonrasında yurda dönen öğrencilerin toplu yaşama adaptasyon sorunları yaşadığı, öğrencilerin yatılı okul ruhunu kaybetmeye başladığı, öğretmenlerin ve yöneticilerin iş bırakmayı düşündükleri elde edilen bulgular arasındadır. Çalışmanın sonucuna göre yatılı okulların yönetim ve organizasyon şemasının yeniden düzenlenmesi, yatılı okullarda görev yapan öğretmen ve yöneticilerin düzenli eğitimlere katılması ve profesyonel destek alması, belletmen öğretmen ve yatılı okul yöneticilerinin kampüste yaşamasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması ve uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to discover the challenges experienced by boarding school teachers and school administrators during the covid 19 pandemic and to find strategies for addressing these challenges. In line with this aim a phenomenology was used among the qualitative research designs. The participants of the study were 15 school administrators, deans in charge of student residences and teachers who work at student residences from residential schools in Turkey. Data collected from the participants via semi structured interviews was analysed content analysis method.The collected data pointed at four separate themes: administrative issues, nature of residential schools, management of emotions and changes after the pandemic. In this context it was discovered that school administrators had various problems managing the process, school administrators and teachers who worked at student residences had challenges communicating with the parents, students had issues orienting back to communal life when they returned to the residences after the precautions were removed, students strayed away from residential school traditions and that both school administrators and teachers who worked at student residences had considered quitting. The results of the study suggest that it is required to reconsider the administrative and organisational charts in residential schools, to provide regular training and professional support for teachers and administrators working at student residences, and to make the necessary arrangements to provide teachers and administrators on-campus accommodation.