Investigating changes in performances on theory of mind stories, judgment of preference task and ultimatum game in children with attention deficit and hyperactivity disorder
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı alan çocuklarda zihin kuramı hikayeleri, tercih kararı ve ultimatom oyunundaki performans değişimlerinin incelenmesi
  1. Tez No: 831432
  2. Yazar: ELÇİN ÇAĞLAR KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE KAYNAK ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Zihin Kuramı, Tercih Kararı, Ültimatom Oyunu, Bilişsel ve Afektif Zihin Kuramı, Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, Theory of Mind, Judgment of Preference, Ultimatum Game, Cognitive and Affective Theory of Mind
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanısı olan ve olmayan çocukları Zihin Kuramı (ZK) performansları açısından karşılaştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda DEHB tanısı alan ve almayan katılımcıların ZK performansları arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Örneklem DEHB tanısı almış 32 katılımcıdan oluşurken, kontrol grubu herhangi bir sağlık sorunu olmayan 40 sağlıklı katılımcıdan oluşmaktadır. Veriler Zihin Kuramı Hikayeleri, Gözlerden Zihin Okuma Testi, Tercih Kararı ve Ültimatom Oyunu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda, öncelikle Zihin Kuramı Hikayeleri, Gözlerden Zihin Okuma Testinden elde edilen veriler kullanılarak gruplar arasındaki farklılıkları analiz etmek için bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. Bulgulara göre, DEHB olan ve olmayan katılımcılar arasında ZK performansları açısından anlamlı bir fark bulunmuştur. Gruplar, Zihin Kuramı Hikayeleri ve Gözlerden Zihin Okuma Testi açısından farklılık göstermiştir. İkinci olarak, Tercih Kararı görevi puanları üzerinde 2 (Grup: DEHB ve Sağlıklı Kontrol) X 2 (Düzey: Birinci ve İkinci Düzey) X 3 (Koşul: Fiziksel, Bilişsel ve Afektif) Karışık Desen ANOVA uygulanmıştır. ANOVA sonuçlarına göre, grup, düzey ve koşulun temel etkileri anlamlı bulunmuşken, değişkenlerin etkileşim etkisi anlamlı bulunmamıştır. Üçüncü olarak, Ültimatom oyunundan elde edilen verilere Ki-Kare analizleri uygulanmıştır. Grubun Ültimatom oyununda sunulan haksız teklifleri reddetme ya da kabul etme davranışı üzerindeki etkisi hem Ki-Kare hem de t-test analizleri kullanılarak incelenmiştir. Oyun sırasında teşvik olarak çıkartmalar kullanılmış ve kazanılan çıkartma sayısı gruplar arasında farklılık gösterirken, haksız teklifleri reddetme ve kabul etme oranları gruplar arasında anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Bulgular kuramsal katkıları açısından tartışılmış; çalışmanın sınırlılıkları ve gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare children with and without Attention Deficit and Hyperactivity Disorder (ADHD) in terms of their Theory of Mind (ToM) performance. To achieve this, the relationships between ToM performances in participants with and without ADHD were investigated. The sample consisted of 32 participants diagnosed with ADHD, while the control group consisted of 40 healthy participants without any health problems. Data were collected employing ToM Stories, the Reading the Mind in the Eyes test, the Judgment of Preference Task, and Ultimatum Game. In line with the purpose of the research, first, independent sample t-tests were employed to analyze the differences between groups using data obtained from ToM Stories and the Reading the Mind in the Eyes test. According to the findings, there was a significant difference in ToM performances between the participants with and without ADHD. The groups differed in terms of ToM Stories and the Reading the Mind in the Eyes task. Second, a 2 (group: ADHD and healthy control) X 2 (order: first and second level) X 3 (condition: physical, cognitive, and affective) mixed measures ANOVA was conducted on the Judgment of Preference task scores. ANOVA results indicated the significant main effects of group, order, and condition, while the interaction effects of variables were not found to be significant. Third, Chi-square analyses were applied to the data obtained from the Ultimatum Game. We examined the effect of the group on the behavior of rejecting or accepting unfair offers presented in the Ultimatum Game using both Chi-Square and t-test analyses. Stickers were used as incentives during the game, and while the stickers earned differed between the groups, the rates of rejecting and accepting unfair offers did not significantly differ between the groups. The findings are discussed regarding their theoretical contributions, and the limitations of the study and suggestions for future studies are presented.