İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY03011 numarada kayıtlı şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni ve MESTAP'a göre tasnifi
The transcription text of the poetry magazine registered at Istanbul University Rare Works Library No. TY03011 and its classification according to MESTAP
  1. Tez No: 831449
  2. Yazar: ŞEYMA GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, mecmua, şiir, MESTAP, Classical Turkish literature, mecmua, poetry, MESTAP
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 421
Özet
Mecmua, Arapça cem' (جمع) kökünden türeyip“bir araya getirilmiş, derlenen, cem olunmuş”anlamlarını ihtiva etmektedir. Bir edebiyat terimi olarak mecmua,“Nazım veya nesir niteliğindeki aynı ya da farklı konulara sahip bir veya birden fazla farklı şairlere ait, derleme halinde yazılmış olan yazma eserlerin bir düzen içinde veya düzensiz bir şekilde bir araya getirilmiş olan eserler bütünü”anlamını bünyesinde taşımaktadır. Mecmualar içerisine dahil edilen şiirlerde, derleyicilerin şiir zevki büyük bir rol oynar. Beğendikleri şairlerin eserlerini yazmalarında bulunduran derleyiciler vesilesiyle kimi zaman divanlarda olmayan şiirler ve keşfedilmemiş şairler ortaya çıkmaktadır. Bu durum şüphesiz ki edebiyat tarihimize katkı sunmaya devam etmektedir. Çalışmamız, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY03011 numarada kayıtlı şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni, bu mecmuanın incelenmesi ve MESTAP tablolarına uyarlanmasını hedeflemektedir. Söz konusu mecmua, 90 varaktan oluşup mutasavvıf şairlere ait şiirleri barındırmaktadır. Mecmuada, Türk edebiyatının her döneminde adından sıkça söz ettiren Dervîş Yûnus, Nesîmî gibi şairlerin eserleri kadar Emînâ, Seherî dar bir çevre tarafından tanınan şairlerin eserlerine de yer verilmiştir. Çalışmamıza konu olan şiir mecmuası, aynı zamanda mecmuanın derleyicisi olan Cânib isimli Nakşibendî şeyhinin şiirlerini barındırmasından ve edebiyat tarihimizce meçhul kimi şairlerin şiir örneklerine yer vermesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The word mecmua derives from the Arabic root cemǾ (جمع), and includes the meanings of“put together, compiled, collected ”. As a literary term, mecmua carries the meaning of“the whole of manuscripts written as a compilation, belonging to one or more different poets with the same or different subjects, in verse or prose, brought together in an orderly or irregular manner ”. Compilers taste in poetry plays a big role in the poems included in the mecmuas. Thanks to the compilers who include the works of the poets they like in their manuscripts, poems that are not in the divans and undiscovered poets emerged. This situation undoubtedly continues to contribute to our literary history. Our study aims to analyze the transcribed text of the poetry mecmua registered at Istanbul University Rare Works Library number TY03011, examine this mecmua and adapt it to MESTAP tables. The mentioned mecmua consists of 90 pages and contains poems of Sufi poets. The mecmua includes the works of poets such as Dervîş Yûnus and Nesîmî, who are frequently mentioned in every period of Turkish literature, as well as the works of poets known to a narrow circle, such as Emînâ and Seherî. The poetry mecmua that is the subject of our study is important because it contains the poems of the Naqshbandi sheikh named Cânib, who is also the compiler of the mecmua, and because it includes poetry samples of some unknown poets in our literary history.