SMS tip dokusuz yüzeylerin akustik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of acoustic properties of SMS type nonwoven surfaces
- Tez No: 831674
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ ERBİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dokusuz Yüzeyler, Gürültü, Ses Absorpsiyonu, Akustik, Ses Yutma Katsayısı, Nonwovens, Noise, Sound Absorption, Acoustic, Sound Absorption Coefficient
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Rahatsız edici, istenmeyen, düzensiz ses toplulukları olarak adlandırılan gürültü, günümüzün en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Bu sebeple gürültü kontrol uygulamaları hızla önem kazanmaktadır. SMS yapılı dokusuz yüzeyler gürültü denetimi uygulamalarında sıkça kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında gürültü ölçümleri için farklı ağırlıklarda olan (230, 300 ve 500 g/m2) SMS tip dokusuz yüzeyler ile 3 farklı tip PAN (Poliakrilonitril), PVDF (Poliviniliden florür) (THICK) ve TPU (Termoplastik poliüretan) (THICK) polimerden elde edilen nanomat yapıları kullanılmıştır. Empedans tüpü yöntemiyle ölçülmüş olan ses yutma katsayıları ile akustik test düzeneğinde ölçülen değerler arasında karşılaştırma yapılmıştır. Bunun için SPSS paket programı kullanılarak eşleştirilmiş örneklem (paired sample) t-testi analizi uygulanmıştır. Test edilen polimerler arasında PVDF(THICK) numunesinin en yüksek korelasyona (0,858) sahip olduğu görülmüştür. En düşük korelasyona sahip veri seti ise PAN numunesinde olmuştur. PAN numunesi (0,098) değerinde zayıf korelasyona sahiptir.
Özet (Çeviri)
Noise, which is called disturbing, unwanted, irregular sound ensembles, is one of the most important problems of today. For this reason, noise control applications are rapidly gaining importance. SMS structured nonwovens are frequently used in noise control applications. In this thesis study, SMS type nonwovens of different weights (230, 300 and 500 g/m2) and nanomat structures obtained from 3 different types PAN (Polyacrylonitrile), PVDF (Polyvinylidene fluoride) (THICK) and TPU (Thermoplastic polyurethane) (THICK) polymer were used for noise measurements. A comparison was made between the sound absorption coefficients measured by the impedance tube method and the values measured in the acoustic test setup. For this, paired sample t-test analysis was applied using spss package program. Among the tested polymers, PVDF(THICK) sample was found to have the highest correlation. The dataset with the lowest correlation was in the PAN sample. The PAN sample has a weak correlation of (0,098).