Genelleştirilmiş dönüşüm yarıgrupları
Generalized transformation semigroups
  1. Tez No: 831697
  2. Yazar: CANSU KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA AYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Genelleştirilmiş dönüşüm yarıgrupları, doğuray kümesi, rank, Generalized transformation semigroups, generating set, rank
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZ X ve Y herhangi iki (ayrık) boştan farklı küme ve T(X,Y) kümesi de X kümesinden Y kümesine tanımlı tüm dönüşümlerin kümesi olsun. Sabitlenmiş herhangi bir θ: Y→X dönüşümü için T(X,Y) kümesi üzerinde“*”sandviç işlemi her α,β∈T(X,Y) elemanları için α*β=α∘θ∘β olarak tanımlanır. O zaman T(X,Y) kümesi bu tanımlanan“*”sandviç işlemi ile bir yarıgrup olup bu yarıgruba genelleştirilmiş dönüşüm yarıgrubu denir ve bu yarıgrup T(X,Y;θ) ile gösterilir. Bu tezde T(X,Y;θ) nin doğuray kümeleri ve rankları hakkındaki önemli sonuçlar içeren bazı çalışmaları derleyeceğiz ve bunları araştırmacıların bilgisine sunacağız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Let X and Y be two non-empty (disjoint) sets and let T(X,Y) denote the set of all (full) transformations from X to Y. For any fixed transformation θ: Y→X define a sandwich operation“*”on T(X,Y) by α*β=α∘θ∘β for all α,β∈T(X,Y). Then, the set T(X,Y) together with the sandwich operation“*”is a semigroup which is called a generalized transformation semigroup, and it is denoted by T(X,Y;θ). In this thesis we will compile some studies that contain important results about generating sets and ranks of T(X,Y;θ) and present them to the information of the researchers.