The rational and epistemological foundations of ḥadīth criticism: Comparing the traditional method of ḥadīth criticism and the epistemology of testimony
Hadis tenkidinin rasyonel ve epistemolojik temel yapıları: Hadis tenkidinin geleneksel metotları ile şahitlik epistemolojisinin karşılaştırılması
- Tez No: 831704
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR DEMİREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Epistemoloji, Hadis, İslami Felsefe, Menhec el-Nakd, Şahitlik, Epistemology, Ḥadīth, Islamic Philosophy, Manhaj al-Naqd, Testimony
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 443
Özet
Hadis çalışmaları alanı büyük olasılıkla ifadelerin aktarılması ve incelenmesi konusuna odaklanan en geniş ve en dirençli kütüphaneyi oluşturmaktadır. İfadelerin atfedildikleri kaynakların düzenlenmesi, değerlendirilmesi ve onaylanması için hadis ulemalarına ait geleneksel eleştirel metod (menhec el-nakd) kullanılmıştır ve kullanılmaya devam etmektedir. Alanın yaygınlığı ve metodun devam eden verimliliğine rağmen, geleneksel metodu bir epistemik sistem olarak ele almış incelemeler yok denecek kadar azdır. Çalışma bu eksikliği hadis ulemasının geleneksel metodunun rasyonel ve epistemolojik temellerini araştırarak tamamlamayı amaçlamaktadır. Bu maksat menhec el-nakd'ın dayandığı esas aksiyom ve kuralların (mebadi ve kavaid) belirlenmesiyle elde edilecektir. Ayrıca, hadis ulemasının geleneksel metodu ve bu metodu kapsayan, daha geniş alandaki İslami epistemik sistem ile şahitlik epistemolojisine ilişkin çağdaş anglofon çalışmalar karşılaştırılıp kıyaslanacaktır. Bu iki geleneğin bir araya getirilmesiyle menhec el-nakd'in tam anlamıyla ait olduğu epistemik yapı ortaya çıkacaktır. Öte yandan mebadi ve kavaid'leri meşrulaştıracak açıklamaları vurgulamaya yarayacaktır. Bu analiz ve sentez sonucu, menhec el-nakd çağdaş felsefik terimlerle sunulacak, sağlam rasyonel ilkelere dayalı epistemik bir aygıt (ale marifiyye) olduğu tam olarak anlaşılacaktır. Geleneksel metodun çağdaş felsefik dille yeniden eklemlenmesi epistemik bir zemine ilişkin olarak daha faydalı bir değerlendirmeye imkan verecektir. Ayrıca, bu epistemik dönüş geleneksel metodun rakip alternatif metodlarla kıyaslanmasında faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The field of ḥadīth studies constitutes the largest and most robust library ever focused on the transmission and epistemic evaluation of statements (akhbār). The traditional critical method (manhaj al-naqd) of ḥadīth scholars has been used historically and continues to be used to this day to manage, evaluate, and verify the attribution of statements to their sources. Despite the extensiveness of the field and the continued efficacy of the method, there has been little to no work done to investigate the traditional method as an epistemic system. This dissertation aims to fill that lacuna by investigating the rational and epistemological foundations of the traditional method of ḥadīth scholars. This will be achieved by identifying the central axioms and rules (mabādiʾ wa qawāʿid) upon which the manhaj al-naqd rests. Furthermore, the traditional method of ḥadīth scholars, as well as the broader Islamic epistemic system in which it operates, will be compared and contrasted with the contemporary anglophone study of the epistemology of testimony. Bringing these two traditions together will help uncover the truly epistemic nature of the manhaj al-naqd. It will also help highlight how one might give a justificatory account of its mabādiʾ and qawāʿid. The aim of this analysis and synthesis is to represent the manhaj al-naqd in contemporary philosophical terms so that it can be better understood for what it is: an epistemic apparatus (āla maʿrifiyya) that is grounded in sound rational principles. The re-articulation of the traditional method in contemporary philosophical language will allow for a more fruitful evaluation of the manhaj al-naqd on epistemic grounds. Furthermore, this epistemic analysis will be useful for future studies comparing the traditional method to competing alternatives.