Prof. DR. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'ne 2020 ocak-2022 aralık yılları arasında başvuran darp cebir vakalarının analizi
  1. Tez No: 831724
  2. Yazar: MELİH YÜCEL ŞANLIER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHÇET AL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Darp, Acil Servis, Demografi, Aile İçi Şiddet, Adli Tıp, Assault, Emergency Department, demography, Forensic Medicine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Göztepe Acil Tıp Anabilim Dalı'na darp öyküsü ile başvuran olguların demografik yapıları ve başvuru şekilleri incelenerek, vücutlarındaki travma lokalizasyonu ve epidemiyolojik özellikleri üzerine bir değerlendirme yapmak amaçlanmıştır. 2020-2022 yılları arasında Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Göztepe Acil Tıp Anabilim Dalı'na darp öyküsü ile başvuran olguların, cinsiyet, yaş, başvuru saati ve tarihi, yaralanmanın tipi ve bölgesi, adli olgulardaki konsültasyon ihtiyacı ve sonlanımları retrospektif olarak incelenmiş ve istatistiksel analizleri NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA) paket programı ile yapılmıştır. Çalışmamıza alınan hastaların 1850'si (%63,79) erkek, 1050'si (%36,21) kadın hastalardan oluşmaktadır. Erkeklerin yaş ortalaması 35,08±12,55; kadınların yaş ortalaması 36,33±12,26 dir. Tüm hasta grubunun yaş ortalaması 35,53±12,46 bulunmuştur. Travmalar genel olarak değerlendirildiğinde kafa travması n=1836 (%63,31) hasta, batın travması n=681 (%23,48) hasta, spinal-boyun travması n=628 (%21,66) hasta ve ekstremite travması n=1629 (%56,17) hasta olarak belirlenmiştir. Erkek hastalarda nazal (p=0,0001), mandibula (p=0,045), frontal (p=0,0001), orbita (p=0,0001), temporal (p=0,025) travma varlığı, kadın hastalardan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Konsültasyon istenen kliniklerin dağılımları beyin cerrahisi n=38 (%1,31), genel cerrahi n=20 (%0,69), kadın doğum n=23 (%0,79), göz hastalıkları n=107 (%3,69), plastik cerrahisi n=58 (%2,00), kulak burun boğaz n=241 (%8,31), ortopedi n=217 (%7,48), göğüs cerrahisi n=9 (%0,31), kardiyovasküler cerrahi n=9 (%0,31), nöroloji n=4 (%0,14), üroloji n=7 (%0,24), sosyal hizmetler n=5 (%0,17) olarak bulunmuştur. Erkek hastalarda hayati tehlike varlığı kadın hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,006). Erkek hastalarda cerrahi bilimler yatış ve poliklinik kontrol varlığı kadın hastalardan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuş, kadın hastalarda ayaktan taburcu oranı erkek hastalardan yüksek bulunmuştur (p=0,0001). Darp olgularının çoğunluğu erkek olup yaz aylarında acil servise başvurularının arttığı gözlemlendi. Erkek olguların daha çok darp ilişkili travmaya eğilimli olduğu, adli olgulardaki kadınların ise daha çok savunmada kalmaların dolayı pelvis ve spinal travma aldığı görülmektedir. Yaş ortalaması arttıkça cerrahi klinik yatış gerekliliğinin arttığı gözlemlenmiştir. Bunun yanında akşam saatlerinde darp olgularının başvuru sıklığının arttığı görülmüştür. Orta yaş erkek hastalarda daha majör travmalar olduğu, hayati tehlike ve yatış ihtiyacının arttığı izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aims to examine the demographic characteristics and admission patterns of cases presenting with a history of assault or any to the Emergency Medicine Department of Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi, and to evaluate the localization of trauma on their bodies and its epidemiological features. Between 2020 and 2022, cases that admitted with a history of assault to the Emergency Medicine Department of Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastenesi were retrospectively examined in terms of gender, age, time and date of admission, type and location of injury, the need for consultations in legal cases, and outcomes. Of the patients included in our study, 1850 (63.79%) were male, and 1050 (36.21%) were female patients. The mean age for males was 35.08±12.55, while for females, it was 36.33±12.26. The overall mean age of the entire patient group was 35.53±12.46. When traumas were evaluated in general, head trauma was determined in n=1836 (63.31%) patients, abdominal trauma in n=681 (23.48%) patients, spinal-neck trauma in n=628 (21.66%) patients, and extremity trauma in n=1629 (56.17%) patients. The presence of nasal (p=0.0001), mandibular (p=0.045), frontal (p=0.0001), orbital (p=0.0001), and temporal (p=0.025) traumas was statistically significantly higher in male patients compared to female patients. The distribution of clinics requiring consultation was as follows: neurosurgery n=38 (1.31%), general surgery n=20 (0.69%), obstetrics and gynecology n=23 (0.79%), ophthalmology n=107 (3.69%), plastic surgery n=58 (2.00%), otorhinolaryngology n=241 (8.31%), orthopedics n=217 (7.48%), thoracic surgery n=9 (0.31%), cardiovascular surgery n=9 (0.31%), neurology n=4 (0.14%), urology n=7 (0.24%), and social services n=5 (0.17%). The presence of vital danger in male patients was statistically significantly higher than in female patients (p=0.006). The presence of hospitalization and outpatient clinic follow-up in male patients was statistically significantly higher than in female patients, and the rate of outpatient discharge in female patients was higher than in male patients (p=0.0001). The majority of legal cases are male, and an increase in emergency admissions during the summer months was observed. Male cases are more prone to trauma, while female cases in legal cases tend to sustain pelvis and spinal trauma due to their involvement in defense. As the average age increases, the need for surgical hospitalization also increases. Admissions for legal reasons are more frequent in the evening hours. Major traumas are more common in middle-aged male patients, and the risk of vital danger and the need for hospitalization increase.