Sınıf öğretmeni adaylarının 21.yy becerileri ve STEM algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of primary teacher candidates's 21st century skills and STEM perceptions in terms of various variables
  1. Tez No: 831885
  2. Yazar: TUĞBA ÇAKIR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET SAMİ KONCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. yy Becerisi, Sınıf Öğretmeni Adayı, STEM, 21st Century Skill, Primary Teacher Candidate, STEM
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ülkeler rekabet edebilmek ve teknolojik gelişmelere ayak uydurmak için eğitim hedeflerine STEM ve 21. yy becerilerini revize etmektedirler. Bireyler yetiştirmeyi hedeflerken diğer yandan da bu bireyleri yetiştiren eğitimcilerin kaliteli yetiştirilmesi üzerinde durulmaktadır. Araştırmada sınıf öğretmeni adaylarının 21. yy becerileri ve STEM algılarının cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi ve mezun olunan okul türü değişkenlerine göre incelemesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya Kayseri ve Kırşehir illerinde bulunan devlet üniversitesinde okuyan 299 sınıf öğretmeni adayı katılmıştır. Veri toplamak amacıyla STEM Semantik Farklılık Ölçeği ve Çok Boyutlu 21. Yüzyıl Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulgularında bilgi-teknoloji okuryazarlığı ve girişimcilik- inovasyon becerileri erkeklerde anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Eleştirel düşünme ve problem çözme alt boyutu ise kadınlarda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Sınıf düzeyine göre bilgi-teknoloji okuryazarlığı, girişimcilik-inovasyon ve sosyal sorumluluk-liderlik alt boyutları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Okul türüne göre kariyer bilinci ve sosyal sorumluluk-liderlik becerisinin Anadolu Lisesi türünde daha yüksek çıktığı belirlenmiştir. Yaş değişkenine göre 24-25 yaş aralığının girişimcilik-inovasyon becerisinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. STEM algılarında cinsiyet, lise türü üzerinde anlamlı farklılık bulunamazken, mühendislik alt boyutunda yaş ve sınıf düzeyinde anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Ölçekler arasında pozitif yönde zayıf düzeyde korelasyon olduğu saptanmıştır. Öğretmen yetiştirme programlarının STEM eğitimi noktasında atacağı adımlar öğretmen adaylarının STEM algılarını ve 21. yy becerilerini geliştireceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Countries are revising their STEM and 21st skills to their educational goals in order to compete and keep up with technological developments. While aiming to raise individuals, on the other hand, the emphasis is on the quality of the educators who train these individuals. In the study, it was aimed to examine the 21st century skills and STEM perceptions of primary teacher candidates according to the variables of gender, age, grade level and type of school graduated. Relational screening model, one of the quantitative research designs, was used in the research. 299 primary teacher candidates studying at state universities in Kayseri and Kırşehir provinces participated in the research. STEM Semantic Difference Scale and Multidimensional 21st Century Skills Scale were used to collect data. In the research findings, information-technology literacy and entrepreneurship-innovation skills were found to be significantly higher in males. Critical thinking and problem solving sub-dimension was found to be significantly higher in women. A significant difference was found between the subdimensions of information-technology literacy, entrepreneurship-innovation and social responsibility-leadership according to grade level. It was determined that career awareness and social responsibility-leadership skills were higher in Anatolian High School type according to school type. According to the age variable, it was determined that the entrepreneurship-innovation skills of the 24-25 age group were higher. While there was no significant difference in STEM perceptions on gender and type of high school, it was determined that there was a significant difference in age and grade level in the engineering sub-dimension. It was determined that there was a weak positive correlation between the scales. It is thought that the steps that teacher training programs will take at the point of STEM education will improve pre-service teachers' STEM perceptions and 21st century skills.