Fen bilimleri öğretmen adaylarının STEM algılarının belirlenmesi ve 21. yy becerilerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Determining the STEM perceptions of science teacher candidates and examining 21st century skills according to various variables
  1. Tez No: 907651
  2. Yazar: ELİF PINAR KUZZU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL OKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: fen eğitimi, fen bilimleri öğretmeni adayı, STEM, STEM algısı, 21.yy becerileri, science education, pre-service science teacher, STEM, STEM perception, 21st century skills
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çalışmada, fen bilimleri öğretmen adaylarının cinsiyet, sınıf düzeyi, mezun olunan lise türü değişkenleri açısından; STEM algılarını belirlemek ve 21.yy becerilerine hangi düzeyde sahip olduklarını incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Fen bilimleri öğretmeni adaylarının STEM algılarının belirlenip ve 21.yy becerilerinin çeşitli değişkenler açısından incelendiği çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünden 87 kadın 22 erkek öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veri toplamak için STEM Semantik Farklılık Ölçeği ve Çok Boyutlu 21. Yüzyıl Becerileri Ölçeği kullanılırken, istatistiksel analiz ise SPSS 22.00 programı ile yapılmıştır. Bulgular: Fen bilimleri öğretmeni adaylarının STEM alt boyutlarında ortalama puanlarda; en yüksek fen en düşük ise matematik alt boyutundan elde edilmiştir. Cinsiyet değişkeni ile STEM alt boyutlarından sadece mühendislik becerileri alt boyutunda anlamlı bir fark oluşurken, sınıf düzeyi ve mezun olunan lise türünde ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. 21.yy becerileri alt boyutları ortalama puanlarında; kariyer bilincinde en düşük, eleştirel düşünmede ise en yüksek puan bulgusuna ulaşılmıştır. Cinsiyet değişkeni ile 21.yy becerileri alt boyutlarından; eleştirel düşünme, girişimcilik ve kariyer alt boyutlarında anlamlı farklılık bulunmuştur. Sınıf düzeyi ve mezun olunan lise türü değişkenleri ile 21.yy becerileri alt boyutları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. STEM ve 21.yy becerileri arasında; STEM fen ve girişimcilik, STEM matematik ve eleştirel düşünme, STEM mühendislik ve girişimcilik, STEM matematik ve kariyer bilinci becerileri alt boyutları arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde korelasyon olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlar: Araştırma sonucunda cinsiyet, mezun olunan lise türü ve sınıf düzeyi değişkenlerinin fen bilimleri öğretmeni adaylarının STEM algılarını mühendislik becerileri hariç olumlu yönde anlamlı etki oluşturmamıştır. 21.yy becerileri alt boyutları açısından ise mezun olunan lise türü ve sınıf düzeyi değişkenleri açısından olumlu yönde bir katkısı oluşmaz iken cinsiyet değişkeni açısından ise erkek adaylar lehine anlamlı bir farklılığa ulaşılmıştır. STEM ile 21.yy alt boyutları arasında da pozitif yönde ve düşük düzeyde ilişki; STEM ve 21.yy becerileri alt boyutlarının kendi içlerinde ise pozitif yönde ve düşük bir korelasyon olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine pre-service science teachers' perceptions of STEM in terms of gender, grade level, and type of high school graduated from, and to examine the extent to which these. Method: In this study, which aims to determine pre-service science teachers' perceptions of STEM and examine their 21st-century skills in relation to various variables, a quantitative research method using a relational screening model was employed. The study group consists of 87 female and 22 male pre-service teachers from the Department of Science Education at the Faculty of Education, Atatürk University. The data were collected using the STEM Semantic Differential Scale and the Multidimensional 21st Century Skills Scale, while statistical analysis was conducted using the SPSS 22.00 software. Findings: In terms of the average scores for the subdimensions of STEM, the highest scores were obtained in the science subdimension, while the lowest scores were in the mathematics subdimension. A significant difference was found only in the engineering skills subdimension when considering the gender variable, whereas no significant relationship was found for class level or type of high school graduated from. Regarding the subdimensions of 21st-century skills, the lowest average score was found in career awareness, while the highest was in critical thinking. A significant difference was observed in the subdimensions of critical thinking, entrepreneurship, and career awareness with respect to gender. No significant difference was found between class level or type of high school graduated from and the subdimensions of 21st-century skills. Furthermore, a positive and weak correlation was found between the subdimensions of STEM and 21st-century skills, specifically between STEM science and entrepreneurship, STEM mathematics and critical thinking, STEM engineering and entrepreneurship, and STEM mathematics and career awareness. Conclusions: As a result of the study, the variables of gender, type of high school graduated from, and grade level did not have a significant positive effect on pre-service science teachers' perceptions of STEM, except for the engineering skills subdimension. Regarding the subdimensions of 21st-century skills, while no positive contribution was found for the variables of type of high school graduated from and grade level, a significant difference was observed in favor of male candidates for the gender variable. A positive and weak relationship was found between STEM and the subdimensions of 21st-century skills, as well as a positive and weak correlation within the subdimensions of STEM and 21st-century skills themselves.