الاتفاقيات الدولية للنساء المسلمات: دراسة شرعية وتحليلية لخطة عمل 'أوباو'
Müslüman kadınlara özel uluslararası anlaşmalar: OPAAW eylem planının şer'i ve analitik bir incelemesi / International agreements for Muslim women: A shariah and analytical examination of OPAAW plan of action
- Tez No: 831919
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KHALED DUGHIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam İş birliği Teşkilatı, Uluslararası Kuruluşlar, OPAAW Planı, İslam Hukuku, Organization of Islamic Cooperation, International Organizations, OPAAW Plan, Islamic Shari'a
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kadınlar konusu ve onunla ilişkili birçok konu uluslararası arenada oldukça ilgi görüyor, hatta uluslararası kurumlar kadınların ve kadın haklarının korunması için bu konuda konferanslar düzenlemeye başladılar, ancak bu anlaşmalar batılı ülkeler tarafından yapılmaktadır ve İslam hukukuna aykırı temel ve esaslara dayanmamaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından kadınları her türlü şiddet ve ayrımcılığa karşı korumak için kurulan -CEDAW Sözleşmesi- bu anlaşmaların başında gelmektedir. Bu nedenle İslam İş birliği Teşkilatı, İslam şeriat hukukuna dayalı bir anlaşma oluşturmaya çalışmıştır ve Müslüman toplumların örf ve değerlerine uygun olarak İİT ülkelerinde kadınların gelişmesi ve ilerlemesi için bir eylem planı oluşturmuş ve buna“OPAAW Planı”adını vermiştir. Bu çalışma,“OPAAW Planı'nını ve temel dayanaklarını tanıtmayı ve İslam İş birliği Teşkilatı'nın üye devletlerde kadınların statüsünü iyileştirme çabalarına ve bu plan hükümlerinin yasal dayanağına ışık tutmayı amaçlamıştır. Böylece bu planın, İslam hukuku kurallarıyla ne derece uyuştuğunu göstermektedir. Bu çalışma tanımlayıcı, tümevarımcı ve karşılaştırmalı yönteme dayanmaktadır. Çalışma, İslam hukuku daha kapsamlı ve genel olmasına rağmen, ”OPAAW Planı“ hükümlerinin genel olarak İslam'ın kadınlara tanıdığı haklarla uyumlu olduğu sonucuna varmıştır. Üstelik İslam hukuku kadın haklarının korunması ile sınırlı kalmamış; aksine, hakları olduğu gibi sorumluluklarının da olduğunu belirtmiştir. Bu ”OPAAW Planı'nın değinmediği bir konudur. Çalışma,“OPAAW planı”ve bu planın hukuki dayanağı hakkında daha geniş bir çalışma yapılmasını, aileyi ilgilendiren uluslararası anlaşmaların değerlendirilmesini ve Müslüman toplumlar tarafından ne ölçüde onaylandığının görülmesini önermektedir.
Özet (Çeviri)
Women's matters occupy a large portion of international attention, and international organizations have sought to legislate agreements in order to protect and preserve their rights, but these agreements originate in Western countries and are based on foundations and principles that contradict the Islamic shari'a, and on top of these agreements - CEDAW - launched by the United Nations for the Protection of Women from All Forms of Violence and Discrimination - As a result, the Organization of Islamic Cooperation has attempted to reach an accord based on Islamic Sharia that is consistent with Muslim traditions and values. As a result, it has developed an action plan for the development and advancement of women in OIC nations and called it the“OPAAW”action plan. This study sought to explain the“OPAAW Plan'' and the background of its origin, as well as shed light on the Organization of Islamic Cooperation's efforts to strengthen the status of women in member states, as well as study the plan from a shari'a perspective, to see the extent of its agreement with Islamic shari'a rules. The descriptive, inductive, and comparative methods are used in this study. The research found that the components of the ”OPAAW Plan“ are mostly congruent with rights recognized by the shari'a for women. However, the Islamic Shari'a is more comprehensive and encompassing, for the Shari'a is not confined to maintaining women's rights; rather, it sets obligations for women, which the ”OPAAW plan“ did not address. The study suggests carrying out additional research on the ”OPAAW plan" and its foundations from an overall shari'a viewpoint, as well as evaluating international family accords and determining the degree of their agreement with the Muslim community.