Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerin bireysel farklılıklar bağlamında incelenmesi
Examing the texts in Turkish textbooks in the context of individual differences
  1. Tez No: 832058
  2. Yazar: ŞEYMANUR SOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜZEYYEN ALTUNBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: bireysel farklılık, Türkçe eğitimi, ders kitapları, duyarlılık eğitimi, individual difference, sensitivity, Turkish education, textbooks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Toplumsal bir varlık olan her insanın bedensel ve zihinsel özellikleri birbirlerinden farklıdır. Bu nedenle yaşadığı toplumdan bağımsız olamayan bireylerin birlikte sağlıklı ve mutlu bir hayat sürebilmeleri için kendilerinden farklı olanları kabul etmeleri gerekir. Bireylerin bireysel farklılıklarıyla sosyal hayatlarının uyumlu olabilmesi noktasında eğitim ortamlarının önemli bir işlevi bulunmaktadır. Bu işlev Millî Eğitim Temel Kanunu'nda“Genellik ve Eşitlik”başlığında; bireysel farklılıkları ne olursa olsun herkesin aynı ölçüde eğitim ve öğretim hakkına sahip olduğu ifadeleriyle belirtilmektedir. Bu amaçla kişilerin çevresinde kendisinden farklı özellikler sergileyen diğer insanlara saygı duymaları ve onlarla huzur içinde yaşamaları için eğitim sürecinde“bireysel farklılıklara saygı”kavramı öğretilmelidir. Eğitim sürecinde okullarda kullanılan araç-gereç ve materyallerin bu nedenle bireysel farklılıkları dikkate alarak hazırlanması önem taşır. Türkçe derslerinde ise ders kitaplarındaki edebî metinlerin bu hususa dikkat etmesi beklenir. Yapılan çalışmalar incelendiğinde Türkçe eğitiminde bireysel farklılıkların işlenmesine yönelik çalışma olmadığı tespit edilmiştir. Bu çalışmanın amacı; Türkçe ders kitaplarındaki metinlerinin bireysel farklılıkları nasıl ele aldığının incelenmesidir. Çalışma 5. 6. 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarını kapsamaktadır. Türkçe eğitiminde bireysel farklılıkların ders kitapları aracılığı ile nasıl işlendiğinin tespit edilmesine yönelik yapılan bu çalışma, alandaki eksikliği gidermesi bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Man is a social being who lives with society from birth to death. The physical and mental characteristics of the individuals who make up the society are different from each other. In order to lead a healthy and happy life together, individuals need to accept those who are different from themselves. Educational environments also have an important function at the point of being compatible with the individual differences of individuals and their social lives. This function is under the title of“Generality and Equality”in the Basic Law of National Education; regardless of their individual differences, everyone has the same right to education and training. For this purpose, sensitivity training should be given through the educational environments in which people have been since childhood in order to accept those around them who are not like themselves. The tools and materials used in education play this role. In Turkish lessons, these materials constitute literary works. When the studies are examined, it has been determined that there is no study on the processing of individual differences in Turkish education. The aim of this study is to examine how the text in Turkish textbooks deal with individual differences. It is an examination of how the individual differences of the texts in Turkish textbooks are handled. The study covers the 5th, 6th, 7th and 8th grade Turkish textbooks. This study, which aims to determine how individual differences are processed through textbooks in Turkish education, is important in terms of eliminating the deficiency in the field.