Antiepileptik ilaç kullanan 24-36 aylık çocukların psikomotor becerilerinin incelenmesi
Investigation of psychomotor skills of 24-36 months old children using antiepileptic drugs
- Tez No: 832071
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜLER KÜÇÜKTURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gelişim, Psikomotor gelişim, Epilepsi, Antiepileptik ilaç, Development, Psychomotor development, Epilepsy, Antiepileptic drug
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın amacı 24-36 ay arası epilepsi hastalığı olan ve bu nedenle kullanmak zorunda oldukları antiepileptik ilaçlar olan çocukların ilaç kullanım sürelerinin, cinsiyetlerinin ve eğitim alma durumlarının çocukların ince ve kaba motor beceri gelişimlerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmada nicel yöntem desenlerinden betimsel tarama yönteminin kullanılmıştır. Araştırmanın evreni 2022 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne başvuru yapan epilepsi tanısı olan ve ilaç kullanan 24 -36 ay arası çocuklardan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise 2022 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne başvuru yapan epilepsi tanısı olan ve ilaç kullanan 24 -36 ay arası 173 çocuk oluşturmaktadır. Örneklem grubu seçiminde seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında çocuklara ait belirlenen değişkenleri içeren ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ve 24-36 ay arası epilepsi hastalığı olan çocukların gelişimlerinin değerlendirilmesi amacıyla“Denver II Gelişimsel Tarama Testi (DGTT II)”kullanılmıştır. Veri toplama sürecinde öncelikle Sakarya Üniversitesi Etik Kurulu'ndan, ardında Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürlüğünden gerekli izinler alınmıştır.“Denver II Gelişimsel Tarama Testi”araştırmacı tarafından 2022-2023 yılında hastaneye başvuru yapan epilepsi hastalarının gönüllülük esasına göre uygulanmıştır. Kişisel bilgi Formu da araştırmacı tarafından ebeveynlerden edinilen bilgilerle, velilere bilgilendirme yapılarak ve gerekli izin alınarak doldurulmuştur. Normallik varsayımına dayanarak araştırma kapsamında parametrik testlerden Bağımsız Örneklemler t Testi ve Korelasyon Analizi yapılması uygun görülmüştür. Bu durumda çalışma grubunun çocukların cinsiyeti ve eğitim alma durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlenmesi için Bağımsız Örneklem T Testi kullanılırken Denver II Gelişim Tarama Testi'nden aldıkları puanların ilaç kullanımına göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için ise Korelasyon Analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre epilepsi hastası olan 24-36 ay arası çocukların ince ve kaba motor puanlarında cinsiyet değişkenine göre farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur. Ayrıca epilepsi hastası olan 24-36 ay arası çocukların ince ve kaba motor puanlarında eğitim alıp almama durumu değişkenine göre farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Çalışmaya katılan çocukların ince ve kaba motor puanlarında ilaç kullanım süreleri ile negatif yönlü ilişki olduğu saptanmıştır. İlaç kullanma süresi arttıkça gerçekleşen ince ve kaba motor becerilerde düşüş görüldüğü bulunmuştur. Bulunan sonuçlara bakıldığında ilaç kullanma süresiyle düşüş yaşayan ince ve kaba motor becerilerin eğitim alma durumu ve süresiyle tolere edilebileceği düşünülmektedir. Ve bu çalışmanın ilerde planlanacak eğitimlere ve çalışmalara ışık tutması öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of duration of medication use, gender and education status on the fine and gross motor skill development of children with epilepsy between the ages of 24-36 months who have antiepileptic drugs that they have to use for this reason. Descriptive survey method, one of the quantitative method designs, was used in the study. The population of the study consists of children between the ages of 24 and 36 months with a diagnosis of epilepsy who applied to Bursa Uludag University Health Practice and Research Center in 2022. The sample of the study consisted of 173 children between the ages of 24 and 36 months with a diagnosis of epilepsy who applied to Bursa Uludağ University Health Practice and Research Center in 2022. Purposive sampling method, one of the non-random sampling methods, was used in the selection of the sample group. Within the scope of the study, the“Personal Information Form”prepared by the researcher and including the variables determined for the children and the“Denver II Developmental Screening Test (DGTT II)”were used to evaluate the development of children with epilepsy between 24-36 months. In the data collection process, the necessary permissions were obtained first from the Ethics Committee of Sakarya University and then from the directorate of Bursa Uludağ University Health Application and Research Center. The“Denver II Developmental Screening Test”was administered by the researcher on a voluntary basis to epilepsy patients who applied to the hospital in 2022-2023. The Personal Information Form was also filled out by the researcher with the information obtained from the parents, by informing the parents and obtaining the necessary permission. Based on the normality assumption, Independent Samples t Test and Correlation Analysis, which are parametric tests, were deemed appropriate within the scope of the study. In this case, Independent Samples T Test was used to determine whether the study group differed according to the gender and education status of the children, while Correlation Analysis was used to determine whether the scores obtained from the Denver II Developmental Screening Test differed according to medication use. According to the results of the study, it was found that the difference in fine and gross motor scores of 24-36 month-old children with epilepsy was not statistically significant according to the gender variable. In addition, it was found that the difference in the fine and gross motor scores of children aged 24-36 months with epilepsy was statistically significant according to the variable of whether they received education or not. It was found that there was a negative relationship between the duration of medication use and the fine and gross motor scores of the children participating in the study. It was found that there was a decrease in fine and gross motor skills as the duration of drug use increased. Considering the results, it is thought that fine and gross motor skills, which decrease with the duration of medication use, can be tolerated with the status and duration of education. And it is envisaged that this study will shed light on the trainings and studies to be planned in the future.