Sosyal bilgiler dersinde eğitsel rol çalışmasının empati becerisinin kazandırılmasına etkisi
The effect of educational role-study in social studies class on accessing empathy skills
- Tez No: 832087
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Empati, Rol Yapma, Social Studies, Empathy, Role-playing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı eğitsel rol çalışmalarının empati becerisini kazandırmada etkisini incelemektir. Bu amaçla araştırmada İç İçe Karma Desen yöntemi kullanılmış olup nicel veriler elde edilirken deneysel araştırma yöntemlerinden biri olan yarı-deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubu olarak yansız ve tesadüfi olarak atanan 62 6.sınıf öğrencisi ile çalışılmıştır. Deney grubunda yer alan öğrenciler rol yapma yöntemiyle dersleri işlerken kontrol grubunda ise herhangi bir müdahale olmadan dersler devam ettirilmiş ve mevcut programa göre hareket edilmiştir. Araştırmada öğrencilerin empatik eğilimlerini ölçmek amacıyla deney ve kontrol gruplarına ön test ve son test olarak KA-Sİ Ergenler ve Çocuklar İçin Empatik Eğilim Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise deney grubundaki on öğrenciye yarı-yapılandırılmış görüşme formu sunulmuştur. Ayrıca deney grubundaki öğrencilere her ders süreci sonunda öğrenci günlükleri tutturulmuştur. Öğrencilerin sürece, empati becerisine ve rol yapma yöntemine ilişkin görüşleri İçerik Analizi ve Betimsel Analiz ile analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; derslerin rol yapma yöntemiyle yürütüldüğü deney grubunda yer alan öğrencilerin empati becerilerinin kontrol grubu öğrencilerine göre anlamlı derecede arttığı gözlemlenmiştir. Öğrenciler rol yapma yöntemiyle işlenen dersler için ise olumlu görüşler bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effect of educational role exercises on gaining empathy skills. For this purpose, the Nested Mixed Design method was used in the research, and quasi-experimental design, one of the experimental research methods, was used when obtaining quantitative data. The study group consisted of 62 6th grade students who were assigned randomly and impartially. While the students in the experimental group taught the lessons using the role-playing method, the lessons in the control group continued without any intervention and acted according to the current program. In order to measure students' empathic tendencies, the KA-SI Empathic Tendency Scale for Adolescents and Children was used as pretest and posttest for the experimental and control groups. In the qualitative dimension of the research, a semi-structured interview form was presented to ten students in the experimental group. In addition, students in the experimental group were kept in student diaries at the end of each course. Students' opinions regarding the process, empathy skills and role-playing method were analyzed and interpreted using Content Analysis and Descriptive Analysis. According to the research results; It was observed that the empathy skills of the students in the experimental group, where the lessons were conducted with the role-playing method, increased significantly compared to the students in the control group. Students expressed positive opinions about the lessons taught using the role-playing method.