Fissura orbitalis superior ile orbital yapıların anatomik ilişkilerinin bilgisayarlı tomografi görüntülerinde morfometrik olarak değerlendirilmesi ve klinik önemi
Morphometric evaluation of the anatomical relationship of fissura orbitalis superior and orbital structures in computed tomography images and its clinical significance
  1. Tez No: 832267
  2. Yazar: ESİN ERBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR EMİNE ÇİÇEKCİBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: 3D bilgisayarlı tomografi, Canalis opticus, Fissura orbitalis superior, Morfometri, Orbita, Varyasyon, 3D computed tomography, Morphometry, Orbita, Optic canal, Superior orbital fissura, Variation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Orbita endoskopik yaklaşımlarında cerrahi planlamaya yardımcı, önemli anatomik yapılardan olan fissura orbitalis superior (FOS) ve canalis opticus'un (CO) morfometrik ölçümlerinin çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT) ile incelenmesi, yaş ve cinsiyete göre değerlendirilmesi planlandı. Elde edilen bulgular, literatür bulguları ile karşılaştırılarak anatomik ve klinik değerlendirmelere katkıda bulunulması amaçlandı. Yöntem: Çalışma, 18-90 yaş arasında toplam 219 ÇKBT (114 kadın, 105 erkek) görüntüleri retrospektif olarak incelendi. FOS ve CO'ya ait morfometrik ölçümler BT görüntüleri üzerinde aksiyal düzlemde ve 3D-Slicer yazılımı ile gerçekleştirildi. Bulgular: FOS'un uzunluğu ve FOS'un üç boyutlu genişlik parametreleri kadınlarda erkeklerden anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu(p0,05). Sonuç: FOS'un şekil ve boyut olarak bir çok varyasyon gösteren ve dar bir FOS'un bu bölgede travma veya ameliyat sonrası buradan geçen sinir ve damarların sıkışmasına neden olabileceğinden, bu bölgeye yapılacak olan girişimler için FOS'un mikroanatomi bilgisinin tam bilinmesi gereklidir. Bu açıdan çalışma sonuçlarının endoskopik prosedürlerde klinisyenlere daha güvenli operasyon gerçekleştirmelerine katkıda bulunabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: It was planned to examine the morphometric measurements of fissura orbitalis superior (FOS) and canalis opticus (CO), which are important anatomical structures that assist in surgical planning in orbital endoscopic approaches, by multislice computed tomography (MDCT) and to evaluate them according to age and gender. It was aimed to contribute to the anatomical and clinical evaluations by comparing the obtained findings with the literature findings. Methods: A total of 219 MSCT images (114 women, 105 men) aged 18-90 years were retrospectively analyzed in the study. Morphometric measurements of FOS and CO were performed on CT images in the axial plane and with 3D-Slicer software. Results: The length of the FOS and the three-dimensional width parameters of the FOS were found to be significantly higher in women than in men (p 0.05). Conclusion: Since the FOS shows many variations in shape and size and a narrow FOS may cause compression of the nerves and vessels passing through this region after trauma or surgery, it is necessary to know the microanatomy of the FOS for the interventions to be performed in this region. In this respect, we believe that the results of this study may contribute to clinicians to perform safer operations in endoscopic procedures.