Tersine mentorluk sürecinde teknoloji mentorlarına yönelik hazırlanan çevrimiçi eğitimin etkililiğinin incelenmesi
Examining the effectiveness of online education prepared for technology mentors in the reverse mentoring process
  1. Tez No: 832280
  2. Yazar: UĞUR UMUT ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN DEMİRASLAN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: mentorluk, tersine mentorluk, teknoloji mentorluğu, mentor eğitimi, mentoring, technology mentoring, reverse mentoring, mentor training
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Günümüzde bilgi ve teknolojideki hızlı değişimlerden eğitim ortamları da etkilenmekte ve öğrenme-öğretme süreçlerinde teknoloji kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bu doğrultuda, yükseköğretim seviyesinde teknolojinin etkili bir biçimde kullanılması için tüm öğretim elemanlarının teknoloji ile ilgili yeterliklerinin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Hacettepe Üniversitesi Sürdürülebilir Öğretme ve Öğrenme Merkezi (STL), üniversitede görev yapmakta olan öğretim elemanlarının teknolojik becerilerini geliştirmek ve derslerinde teknolojiyi etkili kullanmalarını desteklemek üzere“Öğretim Elemanlarına Yönelik Teknoloji Mentorluk”programını uygulamaktadır. Bu programda, bilişim alanındaki bölümlerin başarılı öğrencileri ile teknoloji konusunda eğitim ihtiyacı olan öğretim elemanları eşleştirilerek, mentor-menti çiftlerinin 5 hafta boyunca düzenli olarak teknoloji ile ilgili etkinlikler üzerinde çalışmaları hedeflenmiştir. Geçmiş dönemlerde yapılan Teknoloji Mentorluk programına yönelik katılımcı görüşleri olumlu olsa da programa mentorluk yapmak üzere başvuran öğrencilerin kendilerini sürece hazırlayacak bir mentorluk eğitimine ihtiyaç duydukları gözlemlenmiştir. Bu araştırmada, TMP'de mentorluk yapmak isteyen öğrencilere yönelik TME tasarlanmıştır ve bu eğitimin etkililiği incelenmiştir. Bu çalışma nicel ve nitel araştırma yöntemleriyle tasarlanmıştır. Araştırma grubu, Hacettepe Üniversitesi BÖTE bölümündeki Teknoloji Planlaması ve Uygulamaları dersini alan öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ön test-son test ve yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Sonuçlar, TME'nin öğrencilerin mentorluk yeterlikleri üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir şekilde olumlu etki bıraktığını ortaya çıkarmıştır. Mentorların görüşleri, TME'nin mentorluk becerilerine katkı sağladığını ve bu sayede süreçte etkili olduklarını göstermektedir. Mentilerin görüşlerine göre mentorların etkili iletişim kurmaları, hevesli, sistematik ve planlı olmaları, mentorların mentorluk becerisinde yeterli olduklarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, educational environments are also affected by the rapid changes in information and technology and the use of technology in learning-teaching processes is becoming increasingly widespread. In this respect, it is important to develop the technology-related competencies of all instructors for the effective use of technology at higher education level. Hacettepe University Center for Sustainable Teaching and Learning (STL) implements the“Technology Mentoring for Lecturers”program to improve the technological skills of the lecturers working at the university and to support them to use technology effectively in their courses. In this program, successful students of IT departments are paired with lecturers who need training in technology, and mentor-mentee pairs are expected to work regularly on technology-related activities for 5 weeks. Although the participant opinions about the Technology Mentoring Program in the past were positive, it was observed that the students who applied to be mentors in the program needed a mentoring training to prepare them for the process. In this study, TME was designed for students who wanted to mentor in TMP and the effectiveness of this training was examined. This study was designed with quantitative and qualitative research methods. The research group consisted of students taking the Technology Planning and Applications course at Hacettepe University, Department of ITTE. Pre-test-post-test and semi-structured interview forms were used as data collection tools. The results revealed that TME had a statistically significant positive effect on students' mentor competencies. The opinions of the mentors show that TME contributes to their mentoring skills and thus they are effective in the process. According to the opinions of the mentees, the fact that the mentors communicate effectively, are enthusiastic, systematic and planned revealed that the mentors are sufficient in their mentoring skills.