Exploring pre-service elt teachers' language awareness
Hizmet öncesi ingilizce öğretmenlerinin dil farkındalığının araştırılması
- Tez No: 832279
- Danışmanlar: PROF. DR. RANA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen dil farkındalığı, İngiliz dili öğretimi, öğretmen adayları, analist alanı, öğretmen alanı, Teacher language awareness, ELT, pre-service teachers, analyst domain, teacher domain
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı, Çukurova Üniversitesi'nde son sınıfta öğrenim gören İngilizce öğretmen adaylarının Öğretmen Dil Farkındalığı'nı (ÖDF) araştırmaktır. ÖDF kavramı birbiriyle örtüşen 'kullanıcı, analist ve öğretmen' alanlarından oluşmaktadır. Bu çalışmaya ÖDF konseptinin 'analist' ve 'öğretmen' boyutlarının derinlemesine araştırılması üzere 5 öğretmen adayı amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiş ve gönüllülük esaslı katılmışlardır. Bu çalışmada nicel ve nitel veri toplama araçlarının kullanıldığı sıralı karma yöntem araştırma deseni kullanılmıştır. Nicel veriler iki dil farkındalığı testi aracılığıyla toplanmıştır. Nitel veriler ise video destekli gözlemler, geri bildirimli oturumlar ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Nicel verilerin analizi SPSS betimsel istatistikleri aracılığıyla yapılmış, nitel verileri analiz etmek için ise içerik analizi uygulanmıştır. Test sonuçlarından elde edilen betimsel istatistiklerden elde edilen bulgular, öğretmen adaylarının hem analist hem de öğretmen alanlarında ortalama öğretmen dil farkındalığına sahip olduğunu göstermiştir. Nitel veri analizinden elde edilen bulgular, öğretmen adaylarının öğretmen dil farkındalıklarının geliştiğine dair işaretler taşıdığını göstermiştir. Ancak bulgular, öğretmen adaylarının öğretmen ve analist alanı açısından ÖDF'nin bir bütün olarak kavramsallaştırmaları konusunda sınırlı olduğunu ve öğretmen adaylarının öğretimleri sırasında kullanıkları dil öğretimi metot ve yöntemleri açıklama da zorlandıklarını ve öğrencilerin dil sorunlarıyla başa çıkmak için yeterince duyarlı ve hazır olmadıklarını göstermiştir. Kanıtlar, bu tür olgunlaşmamış ÖDF anlayışının öğretmen adaylarının sınıf içi öğretim uygulamalarına kararsızlık ve kilit noktalarda karar vermede güçlük olarak yansıdığını göstermektedir. Çalışma, etkili dil öğretiminde önemli bir rol oynadığı için, öğretmen adaylarının ÖDF kavramı ve bu kavramın daha bilinçli bir öğretmen üzerindeki etkisi hakkında daha fazla bilgi edinmeleri gerektiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, bu çalışma, öğretmen adaylarının ÖDF'yi kavramsallaştırmalarını ve mesleki gelişimleri sürecinde ÖDF içeriğinden en üst düzeyde faydalanmaları için, öğretmen yetiştirme programlarına özel şekilde tasarlanmış ÖDF derslerinin entegre edilmesinin önemini vurgulamaktadır. ÖDF kavramının yükseköğretimdeki çekirdek müfredata entegre edilmesi, Türkiye'deki öğretmen yetiştirme programlarında dil farkındalığı ile ilgili sorunları çözecektir. Ayrıca, öğretmen eğitiminde ÖDF'nin yaygınlaştırılması ile daha özguvenli öğretmen adaylaru yetişecek ve daha kaliteli bir dil eğitimin sağlanacağı belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the Teacher Language Awareness (hereafter TLA) of pre-service ELT teachers in their senior years at Çukurova University, Turkey. The TLA concept consists of three overlapping domains of 'user, analyst and teacher'. In this study, five pre-service teachers were recruited according to the purposive sampling method and they participated voluntarily to investigate the 'analyst' and 'teacher' domains of the TLA concept in depth. To this end, this study employed a sequential mixed-method research design employing quantitative and qualitative data collection tools. The quantitative data were collected through two language awareness tests. The qualitative data were collected through video-enhanced observations, feedback sessions with the supervisor, and semi-structured interviews. The quantitative data analysis was done through SPSS descriptive statistics, and content analysis was applied to analyse the qualitative data. The findings acquired from the descriptive statistics from test results showed that pre-service teachers had average teacher language awareness in both analyst and teacher domains. The findings obtained from qualitative data analysis indicated that PSTs had signs of developing their teacher language awareness. However, the findings demonstrated that their conceptualization of TLA in terms of teacher and analyst domain is limited and needs development, and PSTs could not justify their purpose of using the methods and approaches they use for the activities they chose, and they were not ready to face the challenges and sensitive enough to deal with language problems during their teaching. The evidence indicates that such an immature understanding of TLA was reflected in their classroom teaching practices as indecisiveness and difficulty in decision-making at key points. Therefore, these uncertain behaviours of PSTs directly affected their teaching and classroom atmosphere. The study revealed that PSTs should learn more about the TLA concept and its impact on a more aware teacher, as it plays an essential role in effective language teaching. This study emphasizes the importance of integrating TLA courses designed to maximize PSTs' conceptualizing TLA and how it works in teacher development; moreover, intentionally integrating the TLA concept into the core curriculum in higher education will resolve the problematic areas related to language awareness in teacher training programs in Türkiye. In addition, the study emphasizes that the widespread integration of TLA in teacher education would result in more confident pre-service ELT teachers and a higher quality of language education.