Zaman skalaları üzerinde kurulan bir sınıf dirac operatörü için spektral problemler
Spectral problems for a class of dirac operators built on time scales
- Tez No: 832304
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SİNAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Zaman Skalası, Dirac Operatörü, Sınır Değer Problemi, Özdeğer, Time scale, Dirac operator, Boundary value problem, Eigenvalue
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, konunun önemi ve tarihsel gelişimi anlatılmaktadır. İkinci bölümde, sürekli aralıkta Dirac operatörü tanımlanıp klasik sınır koşullu ve yerel olmayan sınır koşullu olmak üzere iki kısımda Dirac Operatörünün spektral özellikleri incelenmektedir. Üçüncü bölümün ilk kısmında zaman skalasının tanımı, bazı temel kavramları, delta-türev, delta-integral ve bunların bazı önemli özellikleri verilmektedir. İkinci ve üçüncü kısımlarda ise zaman skalaları üzerinde tanımlı Dirac Sistemi ele alınmakta ve bu sistemle birlikte klasik sınır koşullu ve yerel olmayan sınır koşullu sınır değer problemlerinin spektral özellikleri ile ilgili bazı sonuçlar araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of three chapters. In the introduction, the importance and historical development of the topic are explained. In the second chapter, Dirac Operator is defined in continuous interval and spectral properties of Dirac Operator with classical boundary conditions and nonlocal boundary conditions are examined. In the first part of third chapter, the definition of time scale, some basic concepts, and the definition and some important properties of delta-derivative and delta-integral are given. In the second and third parts, the Dirac System defined on a time scale, and some results which related to the spectral properties of boundary value problems with classical boundary conditions and non-local boundary conditions are investigated.