Psikolojik rahatsızlıkların sanatsal yaratıcılığa etkisi: Vincent Van Gogh ve Edvard Munch örneği
The effect of psychological disorders on artistic creativity: The case of Vincent Van Gogh and Edvard Munch
  1. Tez No: 832450
  2. Yazar: SÜMEYYE DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Psikoloji, Sanat, Empresyonizm, Vincent Van Gogh, Edvard Munch, Psychology, Art, Impressionism, Vincent Van Gogh, Edvard Munch
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Geçmişten günümüze duygular ve sanat yakın ilişki içerisinde olmuştur. Doğaları gereği sanatçılar, sanatlarını icra ederken kültürel miraslardan ve kendi psikolojilerini de içlerinde barındıran iç faktörlerden etkilenirken, etrafındaki kişilerin karakterleri ve tecrübelerini de kapsayan dış faktörlerin de etkisi altında kalmaktadır. Gerçekleştirilen bu çalışma dönemin önemli ressamlarından olan Vincent Van Gogh ve Edvard Munch isimli sanatçıların mizacını ve eserlerini ele almıştır. Çalışmada sanatçıların psikolojik arka planının yansımalarının eserlerinde yarattığı özgünlüğün ortaya konması hedeflenmiştir. Psikolojik rahatsızlıkların sanat ve insan duygularını uyandırma, şekillendirme ve değiştirmedeki rolünün vurgulanmasının amaçlandığı çalışmada, psikoloji ve onun sanatla olan ilişkisinin, sanatçıların sembolik eserlerinde daha büyük bir rol oynadığı ortaya koyulmuştur. Sanat var olduğu sürece sanatçılar, sanatın sağlığa olan olumlu zihinsel ve fiziksel etkilerinden yararlanmıştır. Bu kapsamda değerlendirildiğinde, sanatın kaygıyı azaltması, stres seviyesini düşürmesi, güven artırması ve amaç duygusu aşılaması gibi çok sayıda terapötik ve ruh halini iyileştiren etkilerinin olduğu belirtilmektedir. Literatür içerisinde birçok farklı klinik çalışma, sanatın TSSB, bipolar bozukluk, felç ve kanser ağrısı çeken insanlara faydalı olduğu sonucunu ortaya koyan bulgular elde etmiştir. Sanatla ilişkili yaratıcılığın açıkça faydalı etkilerine rağmen, sanatçıların depresyon, bipolar bozukluk ve şizofreni gibi rahatsızlıklardan genel nüfusa göre çok daha yüksek oranda muzdarip olduğu ifade edilmektedir. Ancak bu çalışmada literatürdeki diğer çalışmalara ek olarak sanatçıların sanat eserlerini duygusal refahlarını artırmak için kullanmış olabilecekleri gibi bu amaç-araç ilişkisi arasında doğan özgünlüğün ve yaratıcılığın ürünlerin derinliğini ve etkililiğini arttırdığı yönündeki pozitif bakış açısı benimsenmiştir. Çalışmada yöntem olarak uluslararası ve ulusal, birbiri ile paralel yaklaşımdaki kaynaklar üzerinden literatür taramasından yararlanılmış ve mevcut akademik yaklaşımlara ek pekiştirici bir çalışma sunmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
From past to present, emotions and art have been in close relationship. By their nature, artists, while performing their art, are influenced by cultural heritage and internal factors that include their own psychology, while they are also under the influence of external factors, including the characters and experiences of the people around them. This work, which was carried out, discussed the temperament and works of artists named Vincent Van Gogh and Edvard Munch, who were among the important painters of the period. In the study, it is aimed to reveal the originality created by the reflections of the psychological background of the artists in their works. In the study, which aims to emphasize the role of psychological disorders in arousing, shaping and changing art and human emotions, it has been revealed that psychology and its relationship with art play a larger role in the symbolic works of artists. As long as art has existed, artists have benefited from the positive mental and physical effects of art on health. When evaluated in this context, it is stated that art has many therapeutic and mood-enhancing effects such as reducing anxiety, lowering stress levels, increasing confidence and instilling a sense of purpose. Many different clinical studies in the literature have found evidence that art is beneficial to people suffering from PTSD, bipolar disorder, stroke, and cancer pain. Despite the clearly beneficial effects of art-related creativity, artists are reported to suffer from conditions such as depression, bipolar disorder and schizophrenia at a much higher rate than the general population. However, in this study, in addition to other studies in the literature, the positive point of view that the originality and creativity arising between this goal-means relationship increases the depth and effectiveness of the products, as well as the artists may have used the works of art to increase their emotional well-being. As a method in the study, literature review was used on foreign and domestic sources in parallel with each other and it was aimed to present an additional reinforcing study to existing academic approaches.