Şiddet mağduru kadınların adli sistem içerisindeki ikincil mağduriyet deneyimlerinin değerlendirilmesi
Assessing the secondary victimization experiences of female victims of violence within the judicial system
- Tez No: 832506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN BALKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Şiddet, İkincil Mağduriyet, Ceza Adalet Sistemi, Sosyal Politika, Sosyal Hizmet, Women, Violence, Secondary Victimization, Criminal Justice System, Social Policy, Social Services
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Kadına yönelik şiddet sorunu, tüm ciddiyetine rağmen oldukça az araştırmaya konu olmuştur. Kadına yönelik şiddet vakaları hızla artmaya devam ederken şiddet eylemlerinin devam eden yükselişini anlamak, kadına yönelik şiddetle mücadeledeki aksaklıkları tespit etmek, şiddet ve sonrası süreçler nedeniyle defalarca mağduriyet yaşamış kadınlara yönelik sunulan hizmetlerin niteliğini, eksik noktalarını tespit edebilmek ve alternatif modelleri ortaya koymak amacındaki bu çalışma, şiddet mağduriyeti nedeniyle şikayette bulunmuş kadınların adli süreçlerde yaşadıkları ikincil mağduriyet deneyimlerini ortaya koymaktadır. Niteliksel bir araştırma olarak kurgulanan bu çalışma kapsamında, şiddet mağduriyeti nedeniyle adli sisteme dahil olmuş 17 kadınla görüşülmüştür. Yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilen bulgular MAXQDA 11.0 programı ile analiz edilmiştir. Bu analiz neticesinde elde edilen veriler üç ana tema altında sunulmuştur.“Şiddet”temasında, katılımcıların şiddet deneyimlerine, yaşadıkları şiddet eyleminin türüne, katılımcıların şiddeti nasıl algıladıklarına, şiddetin katılımcıların hayatını nasıl etkilediğine, şiddet döngüsüne ve katılımcıların bu döngüyü nasıl kırdıklarına yer verilmiştir.“İkincil mağduriyet”temasında; kadınların adli süreçlerde yaşadıkları zorluklar, ceza politikaları, sistemsel aksaklıklar ve ikincil mağduriyet deneyimleri ortaya konmuştur.“Şiddet mağduru kadınların sosyal hizmet gereksinimleri”teması ise, sistemsel aksaklıklara yol açan mevzuat ve uygulama boşlukları, süreci zorlaştıran unsurlar ve ceza adalet sistemi, kadınların adli sisteme ilişkin değerlendirmeleri ile tartışılmıştır. Çalışma, kadınlar için etkin ve işler bir adli sisteme yönelik bir dizi öneriyle sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The issue of violence against women has not been extensively researched despite its severity. As cases of violence against women continue to rise, understanding the ongoing increase in violent acts, identifying shortcomings in the fight against violence against women, assessing the quality of services provided to women who have experienced repeated victimization due to violence and identifying areas of improvement, and proposing alternative models are the aims of this study. The study aims to reveal the secondary victimization experiences of women who reported violence and went through the judicial process. This qualitative research involved interviews with 17 women who had been involved in the judicial system due to being victims of violence. The data obtained from in-depth interviews, conducted using a semi-structured interview form, were analyzed with the MAXQDA 11.0 program. The findings were categorized into three main themes. Under the theme of“Violence,”participants discussed women's experiences of violence, the types of violence they endured, how women perceived the violence, how violence affected their lives, the cycle of violence, and how women broke free from this cycle. Under the theme of“Secondary Victimization,”the challenges women faced in the judicial process, issues related to penal policies, systemic flaws, and experiences of secondary victimization were revealed. The theme of“Social Service Needs of Women Victims of Violence”discussed the legal and implementation gaps leading to systemic flaws, factors complicating the process, and the evaluation of the criminal justice system by women. The study concludes with a series of effective and practical recommendations aimed at improving the judicial system for women.