Türkçe ve Türk kültürü ders kitaplarının edimbilim açısından ı̇ncelenmesi
An analysis of pragmatic content in Turkish and Turkish culture textbooks
- Tez No: 832507
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT ARICI, DOÇ. DR. YUSUF GÜNAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edimsel yeti, Türkçe miras dili konuşuru, TTK ders kitabı, söz edimleri, Pragmatic competence, Turkish heritage language speaker, TTK textbooks, speech acts
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçenin Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, Millî Eğitim Bakanlığının Avrupa'da yaşayan Türkler için hazırladığı ve 2019 yılında yayımladığı Türkçe ve Türk kültürü dersi kitaplarının 3, 4 ve 5. seviyelerini edimsel yeti ve söz edimleri açısından incelemektir. Ders kitaplarında yer alan edimsel bilgiler, doğrudan doküman inceleme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde ise betimsel analiz yöntemi benimsemiştir. Ders kitaplarındaki edimsel bilgileri değerlendirebilmek için Vellenga'nın (2004) sınıflandırması kullanılarak Vu'nun (2017) edimsel görevlerine dayalı bir çerçeve oluşturulmuştur. Bu temelde, üç ders kitabının da edimsel yeti ve söz edimleri açısından biçimsiz ve yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Edimsel yeti açısından miras dili konuşanları için bilgilendirici içeriklere rastlanmamıştır. Söz edimleri örtük öğrenme yoluyla miras dili konuşanına aktarılmıştır. Ayrıca söz edimleriyle ilgili meta-edimbilimsel bilgilerin örneğin; ne zaman, nerede ve kime kullanılacağının uygun şekilde sunulmadığı gözlemlenmiştir. Bir diğer bulgu ise edimsel etkinliklerin eksik olduğu, bununla beraber az da olsa kültürel etkinliklerin ders kitabına dahil edildiğinin tespitidir. Bu bulgular doğrultusunda, TTK ders kitapları için bir ihtiyaç analizinin gerekliliği dile getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the pragmatic competence and speech acts of three textbooks published for Turkish heritage language speakers by the Ministry of National Education. This paper reports on a qualitative study of these three Turkish textbooks. The theoretical frameworks of this study were adapted from Vellenga's (2004) and Vu's (2017) classifications. In addition, this study adopted qualitative elements for the method of document analysis. As for the data analysis, the descriptive analysis was chosen. Based on the findings, the research reveals that the textbooks lack sufficient explicit metapragmatic information. Furthermore, the speech acts portrayed in these textbooks are inadequate and lack a conceptual basis. Moreover, contextual information such as the age, gender, and social status of the speaker and hearer is never presented. Metapragmatic information, such as the degree of formality or politeness strategy, is not included. As a result, these findings imply the necessity for a needs analysis.