Su altı boru hatlarının projelendirilmesi
Planning an underwater pipeline
- Tez No: 83252
- Danışmanlar: PROF. DR. Y. METE SÜMER, PROF. DR. ALİ RIZA GÜNBAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su altı boru hattı, dalga transformasyonu, dalga kuvveti, koruma taşı tane çapı, Underwater pipeline, wave transformation, wave forces, armour rock size
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Su Altı Boru Hatlarının Projelendirilmesi Bu çalışmada su altındaki bir boru hattına gelen hidrodinamik kuvvetler incelenmiştir. Bu incelemeler sırasında, sadece dalganın boru hattına etkisi gözönünde tutulmuş, akıntı etkisi ihmal edilmiştir. Dalga hesaplarında lineer dalga teorisi kullanılmış, eş derinlik eğrilerinin düz ve paralel olduğu kabulü yapılmış ve enerji kaybı yada üretimi olmadığı kabul edilmiştir. Tezde su altında kullanılan boru tipleri özetlenmiştir. Su altı boru hatlarının tasarımında dalga özellikleri gözönünde bulundurulduğundan, boru tiplerinin özetlendiği ilk bölümün ardından, dalgalar hakkında kısa bilgiler verilip, konunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olunmaya çalışılmıştır. Boru üzerine etkiyen hidrodinamik sürükleme kuvveti, kaldırma kuvveti, atalet kuvveti ve sürtünme kuvvetiyle borunun kendi ağırlığının belli bir güvenlik sayısına bağlı olarak denge halinde olması gerektiğinden bahsedilmiştir. Bu dengenin sağlanamadığı hallerde, boruyu dengede tutabilmek için takılacak ek kütlelerin ağırlık hesabı formüllerle verilmiştir. Boru hattının çevresel etkilere karşı güvenliğini sağlamak için yapılması gerekenler kısaca özetlenmiş, gömülmesi hali için koruma taşı tane çapının bulunması anlatılmıştır. Su altı boru hatlarının tasarımının gerektirdiği yukarda değinilen analitik işlemler en son bölümde bir bilgisayar programına aktarılmıştır. Bu program, derin deniz dalga yüksekliği,dalga peryodu ve dalga geliş açısı belli iken, boru hattının indiği derinliğe kadar kıyıdan başlayıp her İm için işlem yapmakta ve dalga yüksekliğini, dalga geliş açışım hesaplayıp, o derinlikte boru hattının dengede kalabilmesi için takılması gerekli maksimum ek kütleyi boş boru hali ve akışkan içeren boru hali için hesaplayıp kullanıcıya bildirmektedir. Ek kütlenin maksimum değerini bulabilmek için işlem bir dalga dönemi süresince her 1/10 aralığında yapılmıştır. Boru hattının gömülmesi durumu için koruma taşı tane çapı, programın en sonunda üç ayrı yöntemle hesaplanmakta ve veriler ekrandan kullanıcıya sunulmaktadır. Program bir örnek problemle tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Planning An Underwater Pipeline In this work, the hydrodynamic forces on underwater pipelines are examined. The sole concern in this paper is the effect of wave forces on submarine pipelines and the effect of current on pipeline have been neglected. Airy wave theory has been used during calculations. Bottom contours have been assumed as plain and parallel. It is also assumed that there is no energy produced or lost during wave propagation. In this thesis, the types of underwater pipelines have been summarized. By virtue of the fact that wave properties are considered during the design of underwater pipelines, a brief information about waves have also been included so that the subject can be understood better. It has been mentioned that forces affecting on the pipeline, such as hydrodynamic drag force, lift force, inertia force and friction force, must be in balance with the weight of the pipeline with an accepted safety factor. Moreover, the calculation of the extra(anchor) weight that must be installed on the pipeline in order to provide the safety of pipeline against wave forces is given. The calculation of the armour rock size to be used on trench surface has been explained in case of pipe burying. The analitytical processes necessary to design underwater pipelines have been transformed into a computer program in the last section. This software program calculates the extra weight which must be added to the pipeline so that it can stay in balance underwave action. This calculation can be done for lm. interval water depth starting from the shore. In order to do this, the necessary inputs are; deep water wave height and coming wave angle. The process has been done for one wave period duration at intervals of one tenth of the wave period, so that the maximum value of extra weight can be calculated. The software program also includes the calculation of armour rock size using three different methods for case of burying pipeline. The outputs are displayed to the user an example problem is given.