Akut pankreatitte başvurudaki copeptin düzeyinin klinik sonlanım ile ilişkisi
Relationship between admission copeptin level and clinical outcome in acute pancreatitis
  1. Tez No: 832586
  2. Yazar: AYŞE NUR SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, copeptin, CRP, Acute Pancreatitis, Copeptin, CRP
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran akut pankreatit tanısı ile takip edilen hastaların başvuru anındaki copeptin düzeyinin klinik sonlanım ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne 1 Şubat 2023-30 Mayıs 2023 tarihlerinde başvuru yapan 18 yaş ve üzeri akut pankreatit tanılı 114 hasta dahil edildi. Çalışmaya katılan hastaların cinsiyeti, yaşı, ek hastalık varlığı, laboratuvar sonuçları kaydedildi. Aktif enfeksiyon varlığı, malignite tanısı, gebelik, kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı tanısı olanlar çalışmaya dahil edilmedi. Araştırmaya dahil edilen hastalardan; glukoz, üre, sodyum, potasyum, laktat dehidrogenaz, alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, hematokrit, nötrofil, lenfosit, CRP, prokalsitonin, amilaz lipaz acil başvurusunda alınan ilk venöz kan örneğinden ölçülerek kaydedildi. Copeptin parametresi ise bu çalışmaya dahil olmayı kabul eden hastaların acil servis takibi esnasında gönderilen ilk kan tetkikinden arta kalan numunelerden elde edildi. Bulgular: Çalışmaya 56'sı (%49,1) erkek ve 58'i (%50,9) kadın olmak üzere toplam 114 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 55,12±17,88 ve ortalama yatış süresi 7 gündü. Katılımcıların Revize Atlanta sınıflamasına göre %57,9 u hafif, %35,1'i orta şiddetli, %7'si şiddetli pankreatitti. Bu çalışmada akut pankreatit şiddetini öngörmek amacıyla bakılan NLO, PLO, RDW, amilaz, lipaz, albümin, prokalsitonin, BUN, CRP değerleri ve serum copeptin düzeyleri ile akut pankreatit şiddeti arasındaki ilişki incelenmiş olup orta şiddetli ve şiddetli akut pankreatit hastalarında NLO, PLO, RDW, BUN, prokalsitonin ve CRP değerleri yüksek, albümin değerinin düşük olduğu görüldü. Araştırmaya katılan akut pankreatitli hastalardan alınan numunelerde tanı amaçlı kullanılan amilaz ve lipaz değerlerinin akut pankreatit şiddet skorlaması ile arasında ilişki saptanmadı. Akut pankreatitli hastalarda bakılan serum copeptin düzeyinin akut pankreatitin şiddeti ile arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: Akut pankreatitli hastalarda bakılan serum copeptin düzeyinin akut pankreatitin şiddeti ile arasında ilişki saptanmadı. Çalışmamızda serum copeptin düzeyi ile akut pankreatit şiddeti arasında ilişki saptanmamasının muhtemel sebepleri çalışmamızdaki akut pankreatitli hasta sayısının yeterli olmaması ve şiddetli pankreatit vakalarının az sayıda olması olabilir. Bu nedenle daha fazla sayıda şiddetli akut pankreatit hastasının dahil edildiği çalışmalar yapılarak; serum copeptin düzeyinin akut pankreatit şiddetini belirlemedeki rolü daha iyi ortaya konulabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the relationship between copeptin levels at the time of admission and clinical outcomes in patients with acute pancreatitis monitored in the Emergency Department of Ankara Bilkent City Hospital. Materials and Methods: In our study, a total of 114 patients aged 18 and above, diagnosed with acute pancreatitis and admitted to Ankara Bilkent City Hospital between February 1, 2023, and May 30, 2023, were included. The patients' gender, age, presence of comorbidities, and laboratory results were recorded. Patients with active infections, malignancy diagnosis, pregnancy, chronic kidney disease, or chronic liver disease were excluded from the study. Among the included patients, glucose, urea, sodium, potassium, lactate dehydrogenase, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, hematocrit, neutrophils, lymphocytes, C-reactive protein (CRP), procalcitonin, and amylase lipase were measured and recorded from the first venous blood sample taken upon emergency admission. The copeptin parameter was obtained from the remaining samples sent during the emergency department follow-up of patients who consented to participate in this study. Results: A total of 114 patients were included in the study, with 56 (49.1%) being male and 58 (50.9%) female. The mean age of the patients was 55.12±17.88 years, and the average length of hospital stay was 7 days. According to the Revised Atlanta classification, 57.9% of participants had mild, 35.1% had moderate, and 7% had severe pancreatitis. The relationship between NLO, PLO, RDW, amylase, lipase, albumin, procalcitonin, BUN, CRP values, serum copeptin levels, and the severity of acute pancreatitis was investigated in this study. It was observed that in patients with moderate and severe acute pancreatitis, NLO, PLO, RDW, BUN, procalcitonin, and CRP values were high, while albumin values were low. There was no significant relationship found between the amylase and lipase values used for diagnosis in samples taken from patients with acute pancreatitis and the severity scoring of acute pancreatitis. The serum copeptin levels examined in patients with acute pancreatitis were not found to be related to the severity of acute pancreatitis. Conclusion: The relationship between serum copeptin levels and the severity of acute pancreatitis in our study did not yield any significant findings. The limited number of patients with acute pancreatitis in our study and the scarcity of severe cases might account for this lack of association. Thus, conducting more extensive studies with a larger cohort of severe acute pancreatitis patients could offer a more comprehensive understanding of the role of serum copeptin levels in determining the severity of acute pancreatitis.