Understanding attachment behaviors and relationship satisfaction among Turkish newly married adults: The roles of intrinsic interpersonal emotion regulation and difficulties in emotion regulation
Yeni evli Türk yetişkenlerde bağlanma davranışlarını ve ilişki doyumunu anlamak: İçsel kişilerarası duygu düzenlemenin ve duygu düzenleme güçlüğünün rolleri
  1. Tez No: 832607
  2. Yazar: TUĞBA NAZ AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GİZEM ERDEM GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma davranışları, bağlanma kaygısı, bağlanma kaçınması, duygu düzenlemede güçlükler, kişilerarası duygu düzenleme, yeni evli çiftler, ilişki doyumu, Attachment behaviors, attachment anxiety, attachment avoidance, difficulties in emotion regulation, interpersonal emotion regulation, newly married couples, relationship satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal ve Örgütsel Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Romantik çiftler için evliliğe geçiş, önemli bir yaşam olayı ve stresördür. Evliliğin ilk yıllarında eşlerin hem kendilerinin hem de partnerlerinin zor duygularını düzenleyebilmeleri ve ihtiyaç duyulan zamanlarda partnerlerine yaklaşabilmeleri ilişki doyumu ve devamlılığı için kritiktir. Bu duygusal dinamik bireylerin bağlanma yönelimleriyle, başlıca bağlanma kaygısı ve bağlanma kaçınmasıyla yakından ilişkilidir. Bu çalışma bağlanma, içsel kişilerarası duygu düzenleme, duygu düzenlemede güçlükler ve ilişki değişkenleri (ilişki doyumu ve bağlanma davranışları) arasındaki ilişkileri incelemiştir. Çalışmada Türkiye'de bir yıldan beş yıla kadar evli olan, 376 yeni evli kişiden oluşan bir örneklemle kesitsel bir araştırma deseni kullanılmıştır (%68.6 kadın; Yaşort = 30, YaşSS = 3.59). Yapısal Eşitlik Modeli analizleri, bağlanma kaygısının duygu düzenleme güçlükleri (.42, p < .001) ve içsel kişilerarası duygu düzenlemeyle (.33, p < .001) pozitif yönde ilişkilenirken ilişki doyumuyla negatif yönde ilişkilendiğini (-.13, p < .01), bağlanma davranışlarıyla ise anlamlı bir ilişkide olmadığını göstermiştir. Ayrıca, bağlanma kaçınması ilişki doyumu (-.73, p < .001) ve bağlanma davranışlarıyla negatif yönde ilişkiliyken (-.75, p < .001) duygu düzenleme güçlükleriyle pozitif yönde ilişkilenmiştir (.18, p = .001). Hiçbir duygu düzenleme türü bağlanma yönelimleriyle ilişki değişkenleri arasındaki ilişkiye aracılık etmemiştir. Çalışmanın bulguları, yüksek düzeyde bağlanma kaygısı ve kaçınmasının duygu düzenleme güçlükleriyle ve düşük düzeyde ilişki doyumuyla ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, bağlanma yönelimlerinin içsel kişilerarası duygu düzenleme ve bağlanma davranışlarıyla nasıl ilişkilendiği birbirinden farklılık göstermiştir. Türkiye'deki çiftler bağlamında içsel kişilerarası duygu düzenleme ve bağlanma davranışları üzerine daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The transition to marriage is an important life event and a stressor for romantic couples. During the first years of marriage, it is crucial that spouses can regulate their own difficult emotions and those of their partner and be able to approach their partner in times of need for relationship satisfaction and maintenance. This emotional dynamic is closely linked to individuals' attachment orientations, mainly attachment anxiety and avoidance. The current study investigated the relationship between attachment, intrinsic interpersonal emotion regulation (ER), difficulties in ER, and relationship outcomes (relationship satisfaction and attachment behaviors). A cross-sectional design was used with a sample of 376 Turkish newlyweds who were married for one to five years (68.6 % female; Agemean = 30, AgeSD = 3.59). Structural Equation Modeling analysis showed that attachment anxiety was positively associated with difficulties in ER (.42, p < .001) and intrinsic interpersonal ER (.33, p < .001), and negatively associated with relationship satisfaction (-.13, p < .01), but not attachment behaviors. In addition, attachment avoidance was negatively associated with relationship satisfaction (-.73, p < .001), attachment behaviors (-.75, p < .001), and positively associated with difficulties in ER (.18, p = .001). Neither type of ER mediated the relationship between attachment orientations and relationship outcomes. The findings illustrate that high levels of attachment anxiety and avoidance are linked to difficulties in emotion regulation and lower relationship satisfaction. However, their associations differ for intrinsic interpersonal emotion regulation and attachment behaviors. There is a need for further research on intrinsic interpersonal emotional regulation and attachment behaviors in the Turkish context.