Kahramanmaraş-Başkonuş dağı ormanlarında başlıca meşcere kuruluşları ve silvikültürel öneriler
The Main stand structures in the forests of Kahramanmaraş-Başkonuş mountain and silvicultural suggestions
  1. Tez No: 83269
  2. Yazar: MAHMUT DERYA AVŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Başkonuş Dağı, Meşcere Kuruluşlan, Büyüme İlişkileri, Silvikültürel İşlemler. VI, Başkonuş Mountain, Stand Structures, Growth Relations, Silvicultural Treatments vn
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Kahramanmaraş-Başkonuş dağı ormanlarında başlıca meşcere kuruluşları araştırılarak, bu meşcereler için uygun gaye kuruluşları ve bu gaye kuruluşlarına ulaşabilmek için uygulanabilecek silvikültürel işlemler değerlendirilmiştir. Meşcere kuruluşlarını ortaya koyabilmek amacıyla, saf ve karışık meşcerelerden 22 adet örnek alan seçilmiş ve bu örnek alanlara ait tepe projeksiyonları alınarak meşcere profilleri çizilmiştir. Karışık meşcerelerin doğal gençleştirilmesinde, yavaş büyüyen türe verilecek yaş-boy üstünlüğünü belirleyebilmek için sedir, göknar ve karaçamın karşılıklı büyüme ilişkileri araştırılmıştır. Yapılan detaylı gözlem ve incelemelerle, doğal gençleşme ve ekolojik koşullan belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, araştırma alanında bulunan saf kızılcam, saf karaçam, saf sedir, saf göknar meşcereleri ile sedir+göknar ve sedir+karaçam+göknar karışık meşcerelerinin kuruluşları ortaya konulmuştur. Bu meşcerelerde genellikle değişik yaşlı, iki ya da çok tabakalı, gevşek veya ışıklı kapalı bir kuruluş bulunmaktadır. Bununla birlikte, aynı yaşlı kuruluş ile tek tabakalı kuruluşa da yer yer rastlanabilmektedir. Sedir+göknar karışık meşcerelerinde, yaşa göre boy büyümesi açısından, sedir genellikle göknardan daha hızlı bir büyüme yapmaktadır. Sedir+karaçam+göknar karışık meşcerelerinde ise, bazen sedir, bazen karaçam diğer türlerden daha hızlı büyümektedir. Araştırma alanındaki meşcere kuruluşları gaye kuruluşlarından oldukça uzak olup, bu kuruluşların oluşmasında özellikle kaçak kesimler, keçi otlatmacılığı, düzensiz ve aşın seçme kesimleri ile bakım çalışmalannın yetersizliği başta gelmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Main Stand Structures in the Forests of Kahramanmaraş-Başkonuş Mountain and Silvicultural Suggestions In this study, the main stand structures in the forests of Kahramanmaraş-Başkonuş mountain were investigated, and the goal structures and required silvicultural treatments for these stands were evaluated. A total of 22-sample plots were selected from pure and mixed stands to determine the stand structures. Crown projections were taken in the sample plots, and stand profiles were drawn. Growth relations of lebanon cedar, cilician fir and Crimean pine were investigated in order to determine age-height superiority to be given a tree species growing slowly in the process of natural regeneration of mixed stands^ Natural regeneration and its ecological conditions were determined with detailed observations and examinations in the sample plots. At the result of investigation, structures of pure calabrian pine, pure Crimean pine, pure lebanon cedar, pure cilician fir stands, lebanon cedar+cilician fir and lebanon cedar+crimean pine+cilician fir mixed stands in the research area were determined. These stands have generally different aged, two or many storied and loose or lighted closure structure. However, even aged and one storied structures have also been observed. In the lebanon cedar+cilician fir mixed stands, lebanon cedar generally grows faster than cilician fir in respect to age-height growth. In the mixed stands of lebanon cedar+crimean pine+cilician fir, lebanon cedar or Crimean pine grow faster than the other species. The stand structures in the research area have been found very far to the goal structures. On the formation of these structures, especially illegal cuttings, goat grazing, irregular and extreme selection cuttings and insufficient stand tending have mostly been found effective.