Tüplü doğu ladini (picea orientalis (L.) link.) fidanlarının yetiştirme ortamları özelliklerinin tespiti ve üretim tekniğinin belirlenmesi
Determination of the characteristics of growing media and production technique for containerized oriental spruce (picea orientalis (L.) link.) seedlings
  1. Tez No: 83270
  2. Yazar: SEZGİN AYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ YAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yetiştirme ortamı, Turba, Tüplü Doğu Ladini fidanı, Enso-Pot Üretim Sistemi VI, Growing medium, Peat, Containerized oriental spruce seedling, Enso- Pot product sisytem vn
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET Doğu Ladini, Doğu Karadeniz Bölgesinin asli ağaç türüdür. Ladin dikim alanlarında kaliteli-tüplü fidan kullanılması, yoğun ve boylu diri örtü ile mücadele etmeleri bakımından oldukça önemlidir. Otomasyona dayalı, tüplü Ladin fidanı üretilmesi amacıyla, 1992 yılında Türkiye-Finlandiya Ortak Ormancılık Projesi, Trabzon- Of Orman Fidanlığında tesis edilmiştir. Bu projede, yöre koşullan altında tüplü Doğu Ladini fidanı üretim tekniğinin belirlenmesi için; bölgede kolayca bulunabilen tüp dolgu maddelerinin (yetiştirme ortamlarının), fidanların serada bekletilme süresinin ve ekim zamanının araştırılması gerekmiştir. Araştırmada kullanılan işlemler; 40 farklı yetiştirme ortamı, iki serada bekletme süresi ve iki ekim zamanıdır. Yörede kolay sağlanan Barma turbası ve çay kompostu temel tüp dolgu maddesi olarak kullanılmıştır. Buna çeşitli materyaller (çay kompostu, perlit, dere kumu, gübre kompostu, un kepeği, odun talaşı) hacim olarak değişik oranlarda karıştırılarak, 39 değişik malzeme oluşturulmuştur. Kontrol olarak Vapo (Fin Turbası) turbası kullanılmıştır. 1) Değişik tüp dolgu malzemesi, ekim zamanlan ve serada bekletme sürelerine göre; 1+0 ve 2+0 yaşlı fidanların boyu, kök boğazı çapı, yaşama yüzdesi ve fidan ağırlıklan ölçülmüş ve bu verilerden faydalanılarak kök yüzdesi, gürbüzlük indisi, katillik ve kalite indeksi hesaplanmıştır. Of Orman Fidanlığı koşularında en iyi boy, kök boğazı çapı gelişimi ile fidan yüzdesi ve kompakthk sağlayan ortamlar aşağıda belirtilmiştir. % 60 B. turbası + % 20 çay kompostu + % 20 dere kumu, % 50 B. turbası + % 20 çay kompostu + % 30 dere kumu, % 50 B. turbası + % 20 çay kompostu + % 30 perlit, % 60 B. turbası + % 20 çay kompostu + % 20 perlit, % 60 B. turbası + % 20 gübre kompostu + % 20 perlit, % 70 B. turbası + % 30 çay kompostu, % 60 B. turbası + % 20 çay kompostu + % 20 odun talaşı, % 60 B. turbası + % 20 gübre kompostu + % 20 dere kumu % 100 Vapo turbası 2) Dikim alanlarında geleneksel olarak, 2+3, 3+2, 4+0 ve 5+0 yaşlı Ladin fidanlan dikilmektedir. Bu araştırma, Enso-Pot üretim sistemiyle, yukanda belirtilen ortamlarda, fidanların 2+0 yaşında dikime uygun boyuta ulaştıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of The Characteristics of Growing Media and Production Technique For Containerized Oriental Spruce (Picea orientalis (L.) Link.) Seedlings Oriental spruce (Picea orientalis (L.)Link.) is the main species in the Eastern Black Sea Region of Turkey. Using containerised and quality seedlings in the plantation areas is very important, against tall and very dense green cover in the region. The Turkish-Finnish Forestry Project was established in 1992, for producing economical containerised seedlings in The Of Forest Nursery. In this project, production technique of Oriental spruce seedlings under the regional conditions was aimed. Thus, common growing mediums in the region, sowing times and growing periods in the greenhouse had to be studied. In this research, forty growing mediums, two sowing times and two growing periods in greenhouse were studied. Local and commonly used Barma peat was the main material. Thirty-nine growing mediums were prepared with the kind of supplement materials (river sand, perlite, composed tea remnant, composed barnyard manure, wood shavings and bran) mixed at different ratios to the Barma peat by volume, and Vapo peat (Finnish) were used as a control. According to growing mediums, sowing times and growing periods; height growth, root collar diameter, survival percentage and dry weight of the 1+0 and 2+0 aged seedlings were measured. The results are: 1) The best height growth under the Of Forest Nursery conditions were in the following mediums. 60% Barma peat + 20% comp. Tea remnant + 20% river sand 50% Barma peat + 20% comp. Tea remnant +30% river sand 50% Barma peat + 20% comp. Tea remnant + 30% perlite 60% Barma peat + 20% comp. Tea remnant + 20% perlite 60% Barma peat + 20% comp. barnyard manure + 20% perlite 70% Barma peat + 30% comp. Tea remnant 60% Barma peat + 20% comp. Tea remnant + 20% wood shavings 60% Barma peat + 20% comp. barnyard manure + 20% river sand 100% Finnish peat. 2) Traditionally, 2+3, 3+2, 4+0 and 5+0 aged Oriental spruce seedlings have been used in the plantations in this region. This study showed that 2+0 aged seedlings had suitable sizes for planting with the growing mediums mentioned above by The Enso-Pot tube system.