Emprenyeli kapı ve pencere doğramalarının emprenyesiz kapı ve pencere doğramalarına göre maliyetlerinin karşılaştırılması
The comparison of the cost of door and window woodworks prepared within and without impregnation
  1. Tez No: 83271
  2. Yazar: İBRAHİM AYBEY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HİCABİ CINDIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Ürünleri Sanayii, Doğrama Sanayii, Kapı Ve Pencere Doğraması, Maliyet, Net Bugünkü Değer, Emprenye. VI, Forest Products Industry, Woodwork Indstry, Door And Window Woodwork, Cost, Today's Value Method, Impregnation. vn
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Orman Ürünleri Sanayiinin bir kolu olan Doğrama Sanayiinde emprenye edilerek kullanılan ağaç malzemenin ömrü yaklaşık 2.5 kat artmaktadır. Emprenye işlemi pahalı olmasına karşılık malzemenin ömrünü önemli ölçüde arttırmaktadır. Ülkemizde Doğrama Sanayiinde kullanılan ahşap malzemenin emprenyeli olarak kullanılması, ilk yatırım maliyetini arttırdığı için yeterince rağbet görmemektedir. Emprenyeli ve emprenyesiz ağaç malzemenin kullanım süreleri dikkate alınarak yapılacak olan hesaplamalarla emprenyeli ağaç malzemenin emprenyesiz ağaç malzemeye göre avantajları ortaya çıkarılarak bu sektörde emprenyeli ağaç malzeme kullanımı arttırılmış olacaktır. Bu çalışma, Muğla ilinde kurulması düşünülen ve kapı ve pencere doğramalarında ahşap malzeme kullanmak isteyen bir turistik tesis adma yapılmıştır. Çalışmada, emprenyeli ve emprenyesiz kapı ve pencere projesi olmak üzere iki proje karşılaştınlmıştır. Gerekli olan rakamlar Haziran- 1998 döneminde, Muğla İlinde kurulu bulunan Yücel Kerestecilik A.Ş. tesislerinde tespit edilmiştir. Deneme materyali olarak karaçam odunundan imal edilen kapı ve pencere doğramaları kullanılmıştır. Her iki proje maliyetleri üretim yerinde, birim miktar (m3) üzerinden maliyet muhasebesi ilkelerine göre hesaplanmıştır. Daha sonra projeler, proje değerlendirme yöntemlerinden Net Bugünkü Değer Yöntemine göre karşılaştınlmıştır. Sonuçta, emprenyeli kapı ve pencere projesinin emprenyesiz kapı ve pencere projesine göre daha ekonomik olduğu görülmüştür. Emprenyeli kapı ve pencere projesinin ilk yatırım maliyeti diğer projeye göre yüksek çıkmıştır. Fakat diğer projenin 11. ve 21. yıllarda yeniden yatırım gerektirmesi nedeniyle daha pahalıya mâl olduğu hesaplanmıştır. Bu nedenle işletme ekonomisi açısından emprenyeli kapı ve pencere projesinin seçilmesi daha kârlı bir yatırım olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Comparison Of The Cost Of Door And Window Woodworks Prepared Within And Without Impregnation. The usage of within impregnation wood material in the woodworks Industry, which is a branch of Forest Products Industry, increases the lifetime of the material by 2.5 times. Though impregnation procedure is expensive, it enhances the lifetime of the material. Since this procedure increases the first investment cost, it is not usually preferred in our country. By making calculations with the usage period of within impregnation and without impregnation wood material, the adventages of using within impregnation wood material are shown and the usage of this kind of material will be increased. This study has been made on behalf of a touristic establishmend founded in Muğla, which was planning to use wood material in their door and window woodworks. The required numbers were obtained from Yücel Kerestecilik A.Ş. İn Muğla on June 98. As a trial material, door and window woodworks were made out of pinus nigra wood. In the study, two projects are compared with each other, consisting of within impregnation and without impregnation woodworks. Both of the projects' costs are calculated during the production, by cost principles per unit quantity (m3). After that, the projects are compared by Today's Value Method. As a result, the project of within impregnation door and window woodworks has been found to be more economic. Though the first investnent cost is more than the without impregnation one, without impregnation project has been found to be more expensive since it required additional investment in the 11th and 21st years. On account of management economics using within impregnation door and window woodworks would be a more profitable investment.