Kronik bel ağrısı olan bireylerde skapula pozisyonunun denge ve fonksiyonellik üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of scapula position on balance and functionality in individuals with chronic low back pain
  1. Tez No: 832736
  2. Yazar: ŞİRİN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAL GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Denge, Fonksiyonellik, Kronik Bel Ağrısı, Skapula Pozisyonu, Pain, Balance, Functionality, Chronic Low Back Pain, Scapula Position
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışmamızın amacı kronik bel ağrısı olan bireyler ile sağlıklı bireylerin skapula pozisyonunu incelemek, denge fonksiyonellik ve propriosepsiyon ile ilişkisini belirlemek amacıyla tasarlanmıştır. Çalışmamız en az 3 ay süreli ağrı şikayeti olan kronik bel ağrılı (n=40) ve benzer yaş grubu ve fiziksel özelliklerdeki sağlıklı bireyler (n=41) dahil edildi. Bireylerin ağrı şiddeti vizuel analog skala ve ağrı toleransı algometreyle değerlendirildi. Skapular pozisyon değerlendirmesi için lateral skapular kayma testi uygulandı. Bireylerin günlük yaşam aktivitelerindeki fonksiyonelliği Oswestry Disabilite İndeksi ile vücut farkındalığı Fremantle Bel Farkındalık Anketi ile değerlendirildi. Bireylerin proprioseopsiyonunu değerlendirmede gözler açık/kapalı koşullarda lumbal fleksiyon ve gözler açık/kapalı koşullarda lumbal ekstansiyon pozisyonlarında inklinometre cihazı kullanılarak ölçüm yapıldı. Bireylerin dinamik ve statik dengelerini değerlendirmek için biodex denge sistemi kullanıldı. Çalışma sonucumuzda sağlıklı ve kronik bel ağrılı gruplar arasındaki fark incelendiğinde propriosepsiyon (p=0.084), ağrı toleransı (p=0.64) ve skapula pozisyonu (p=0.570) açısından anlamlı ilişki bulunamamıştır. Ancak bireyler arasında sol ayak dinamik (p=0.036) ve statik (p=0.035) ve dinamik çift ayak (p=0.039) dengede anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to examine the scapula position of individuals with chronic low back pain and healthy individuals, and to determine its relationship with balance functionality and proprioception. Our study included chronic low back pain (n=40) and healthy individuals (n=41) with similar age group and physical characteristics, who had pain complaints for at least 3 months. The pain intensity of the individuals was evaluated with a visual analog scale and pain tolerance was evaluated with an algometer. Lateral scapular slip test was used for scapular position evaluation. The functionality of individuals in daily living activities was evaluated with the Oswestry Disability Index and body awareness was evaluated with the Fremantle Waist Awareness Questionnaire. In order to evaluate the proprioception of individuals, measurements were made using an inclinometer device in lumbar flexion with eyes open/closed conditions and lumbar extension positions with eyes open/closed conditions. Biodex balance system was used to evaluate the dynamic and static balances of individuals. In our study, when the difference between healthy and chronic low back pain groups was examined, no significant relationship was found in terms of proprioception (p=0.084), pain tolerance (p=0.64) and scapula position (p=0.570). However, a significant difference was found between individuals in left foot dynamic (p=0.036) and static (p=0.035) and dynamic bipedal (p=0.039) balance.