Felsefi kavramlar ve çocuklar için felsefe
Philosophical concepts and philosophy for children
  1. Tez No: 832785
  2. Yazar: ŞÜHEDA KUŞCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim Felsefesi, Çocuklar İçin Felsefe (P4C), Dewey, Lipman, Education, Philosophy of Education, Philosophy for Children (P4C), Dewey, Lipman
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez felsefi kavramlar ve Çocuklar İçin Felsefe (P4C) metodunun bağlantılarını, birbirlerini etkileme durumlarını ele alır. Çocukların ileri seviyede soyut kavramlarla olmasa da temel bazı felsefi kavramları düşünebildiklerini iddia eder. Dört bölümden oluşan tezin birinci bölümü eğitim ve eğitim felsefesinin tanımı, felsefenin eğitime katkıları, etiğim-felsefe-kavram ilişkileri ve eğitimdeki önemli isimleri ele alır. İkinci bölüm Çocuklar İçin Felsefenin (P4C) tanımı, amaçları ve nasıl uygulanması gerektiği açıklar. Üçüncü bölüm Matthew Lipman, Gareth Matthews, McCall'ın Çocuklar İçin Felsefe (P4C) hakkında geliştirdikleri metotları ele alır. Son bölüm ise Çocuklar İçin Felsefe (P4C) uygulamalarının gerek kaynaklardan faydalanılarak gerek öğrencilere uygulanmış olan Çocuklar İçin Felsefe (P4C) örnekleri ile felsefi kavramlar ve çocukların zihinlerindeki felsefi kavramlar üzerine bir araştırmayı ve analizini aktarır. Sonuçta ele alınan literatüre ve uygulama örneklerine dayanarak çocukların felsefe yapabildiği değerlendirmesini yapar ve eğitimde Çocuklar İçin Felsefenin ilerlemesi için önerilerde bulunur.
Özet (Çeviri)
The thesis searches for the connection between philosophical concepts and the Philosophy for Children (P4C) methods. It claims that children can philosophize with basic concepts even though they cannot think about philosophically sophisticated concepts. The first part of the thesis, which consists of four parts, covers the definition of education and philosophy of education, the contributions of philosophy to education, etym-philosophy-concept relations and important names in education. In the second part, the definition of Philosophy for Children (P4C), its aims and how it should be applied are explained. The third chapter first deals with John Dewey's methods on education and Matthew Lipman, Gareth Matthews, McCall's Philosophy for Children (P4C). In the last part, a research and analysis were carried out on the philosophical concepts and philosophical concepts in the minds of children, with the examples of Philosophy for Children (P4C) applied to the students, both by making use of the resources and by the applications of Philosophy for Children (P4C). In conclusion, in reference to the literature and to the applications, it is claimed that children can philosophize with basic concepts, and some suggestions are made for the progress of the Philosophy for Children in education.